Oliebollen

Al zolang ik me kan heugen bakt mijn vader zelf oliebollen. Na dit al die jaren met een kant en klaar mix te hebben gedaan, vonden we het dit jaar tijd om aan de slag te gaan met bloem en gist om zelf ons beslag te maken ‘from scratch’. In november was ik dan ook al druk aan het zoeken naar recepten en werd ik eigenlijk gek van alle verschillen. Met ei, zonder ei, twee eieren, verschillende verhoudingen gist, wel bier, geen bier, bubbeltjes water, melk. Hoe kies je dan een luchtig en niet te vet recept? Na lang zoeken dacht ik er een gevonden te hebben waar alles in verhouding kon zijn. Echter was ik vlak voor de kerst dit recept al weer kwijt, geen idee waar dit gebleven is.
 
Na een oproep op twitter werd ik gebombardeerd door alle foodies die hun favo recepten deelden. Zo gaf Mannin van baksels.net me haar recept en waren er een paar die het recept van Gerrit Jan van eetschrijven met me deelden. Nu heb ik helaas geen tijd om alles te proberen en hier mijn favoriet uit te kiezen, dus heb ik besloten om het recept van Mannin te gebruiken en die naar smaak qua ingrediënten aan te passen. 
 Oliebollen

Wat heb je nodig:

Voor zo´n 20 bollen
– 500 gram bloem
– 2 losgeklopte eieren
– 10 gram gedroogde gist
– 6,5 gram zout
– 20 gram suiker
– 350 ml lauw warme melk (houd iets extra’s achter de hand, voor wanneer je mengsel wat te dik is)
–  Optioneel 150 gram krenten (voor krentenbollen)
– Arachide-olie of zonnebloem olie om ze in te bakken
– Ter decoratie poedersuiker 
 

Bereidingswijze 

Begin een avond van te voren met het wassen en daarna het wellen van de krenten, voor wanneer je krentebollen wilt bakken. Zelf laat ik ze zo’n 2 uur in het water staan voor ik ze afgiet en aan de lucht laat drogen.
 
Mix met de mixer de bloem, zout, suiker en gist samen met twee goed losgeklopte eieren en lauwe melk tot een egaal mengsel. Oogt het nog wat te dik? Voeg dan beetje voor beetje wat extra lauwe melk toe tot je een mengsel hebt wat als dikke langzame stroop wat van je mixhaak afzakt. Laat dit dan nog zo’n 4 minuten goed doormixen waardoor het beslag plakkerig en stroperig wordt. Ga je voor krentebollen? Dan is dit het moment om deze toe te voegen
 
Laat het deeg verdubbelen in omvang (minimaal een uur) op een tochtvrije plek met over de kom een natte doek. Zet ondertussen een pan klaar met zonnebloem olie of Arachide-olie. Zelf gebruik ik altijd een ijsknijper om mijn bollen te vormen, maar met twee eetlepels lukt dit ook prima. Wanneer je deeg verdubbelt is in omvang en je olie warm genoeg is roer je met een houten lepel het beslag zo’n 4/5 keer door. Mannin vertelde me dat dit er voor zorgt dat je geen enorme luchtbellen in je bollen krijgt. Dip tussendoor je ijsknijper in de hete olie zodat je deeg niet blijft plakken. Bij veel mensen zag ik dat dit resulteerde in ronde bollen, maar die zitten er bij mij helaas niet in. Gelukkig houdt iedereen hier van de uitstulpseltjes!
 oliebollen bakken2

Bakken

Bak de oliebollen op een niet te hoog vuur (de olie moet ongeveer 175 graden celsius zijn) tot ze goudbruin zijn. Ik gebruik hier het liefs een ijsknijper voor die ik tussendoor wat schoonhoudt in water. Is je olie warm genoeg, dan merk je dit ook aan de oliebollen. Halverwege zullen je bollen vanzelf gaan draaien, al hebben sommigen een beetje hulp nodig. Mijn vader noemt dit altijd dansende oliebollen. Laat ze uitlekken op wat keuken papier en serveer ze met poedersuiker. Warm en vers gebakken zijn ze het alles lekkerst!

Dit recept is absoluut een blijvertje. De oliebollen zijn verre van vet en ook goed luchtig (al houden we van nog luchtigere bollen, dus misschien iets minder doorslaan de volgende keer). Met krenten werkte het beslag ook erg goed, al houdt ik hier zelf niet zo van. Het rijzen van het beslag ging erg mooi, zo mooi dat onze hond een beetje bang werd van de theedoek die even wat omhoog kwam.
 
Aangezien dit bericht mijn laatste is van 2014 wil ik iedereen alvast een gelukkig nieuw (bak)jaar wensen! De laatste maanden is mijn blog explosief gegroeid wat ik erg leuk vind om te zien! 
 
Toch oliebollen over? Even opwarmen in de oven of Airfryer op 150 graden Celsius werkt ook. Voor de oven is 6-7 minuten perfect en in de Airfryer ben je met 3 minuten voorzien van een warme krokante oliebol!
 
Print Friendly, PDF & Email
No Responses to “Oliebollen”

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.