Citroen yoghurt cake
Deze citroen yoghurt cake stond nog maar kort op mijn ’to bake’ lijstje, ik zag hem een poos terug voorbij komen in de keuken van Donna Hay, in haar programma fast fresh and simple op 24kitchen. Een simpele maar heerlijke cake die stiekem nog een beetje warm het lekkerst is. Ik kon het natuurlijk niet laten om dit te testen en geloof me, warm is hij echt heerlijk!
Het recept heb ik niet veel aangepast, wel heb ik een halve eetlepel citroensap toegevoegd. Ook vond ik het glazuur van Donna wat aan de dikke kant. Dit heb ik iets dunner gemaakt door de verhoudingen wat aan te passen. Donna vind het namelijk heerlijk om als glazuur het geknisper van de suikerkorrels te horen. Zelf leek het idee van een suikerklont per hap me iets minder aantrekkelijk. Door het gebruiken van olie in plaats van boter is de cake absoluut niet droog, maar blijft hij heerlijk zacht.
Wat heb je nodig:
– 180 ml zonnebloem olie
– 2 eieren
– 1 el geraspte citroen schil
– 2,5 el citroen sap
– 280 gram dikkere yoghurt (ik nam Griekse yoghurt met 3,5% vet, 10% kan ook prima!)
– 385 gram fijne kristalsuiker
– 300 gram zelfrijzend bakmeel (of 300 gram bloem met 1 el bakpoeder)
Voor het glazuur
Bereidingwijze
Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius en spray je tulband goed in met wat bakspray of gesmolten boter. Voeg de zonnebloem olie, eieren, yoghurt en suiker in een kom en meng dit met een garde tot een egaal mengsel. Voeg dan de citroensap en de citroen rasp toe en roer nogmaals door. Zeef het bakmeel boven de kom en roer dit ook met de garde tot het egaal gemengd is.
Bak de cake zo’n 35 tot 40 minuten gaar op 180 graden Celsius. Toen ik dit in eerste instantie las dacht ik dat de cake onwijs zou gaan scheuren. ‘Gewone cakes’ bak ik namelijk zo’n 60 minuten op 150 graden Celsius zodat ze zonder scheuren uit de oven komen. Toch bakt deze cake snel gaar en is hij niet gaan scheuren. Prik met een saté prikker of cake tester om te zien of de cake gaar is. De prikker moet schoon uit de cake komen. Laat hem zo’n 5 minuten afkoelen in de tulbandvorm en los hem daarna (het liefst direct op je serveer bord of plateau) uit de bakvorm.
Meng de grovere kristalsuiker steeds met een beetje van het citroensap. Niet teveel roeren zodat de kristallen oplossen, maar wel genoeg sap toevoegen zodat het een loperige dunne massa is die je goed en dun over de cake kan verdelen. Door in de glazuur grovere kristallen te gebruiken hou je het knapperige van Donna, zonder een flinke hap suiker te eten.
Hallo Helen
Als je schrijft roeren met een garde dan komt er geen mixer aan te pas neem.ik aan?
Met vriendelijke groet,
Hassan
Hallo Hassan,
Klopt helemaal! Met de garde mix je alle ingrediënten dus de mixer mag in kast blijven staan. Succes met bakken!
Groetjes Helen
Fantastisch recept en ook nog eens heel snel klaar! Al 3 x gemaakt in 3 weken:). Ook lekker met vers zomerfruit er door!
Wat leuk om te horen! De variatie klinkt ook erg goed!
Net mijn 1e stukje cake gegeten….. Yammie…zalig!!
Makkelijk recept met als resultaat een heerlijk friszoete luchtige cake.
(Ik heb wel minder suiker gebruikt; in de cake 250 gr ipv 385 gr en voor het glazuur maar 50 gr.)
Dank voor het delen van dit recept!
Leuk om te horen dat het gesmaakt heeft! Het kan inderdaad met minder suiker, al is dit het recept van Donna Hay natuurlijk.
Ik vond het ook erg lekker smeuig door de yoghurt en de olie. Had zelf Turkse yoghurt gebruikt en ook wat minder suiker zoals Nik@ aangaf. Het recept mag van mij wel iets frisser dus de volgende keer ga ik iets meer citroensap of misschien wat sinaasappelsap of iets dergelijks toevoegen. Verder erg lekker!
Een mix van citroen en sinaasappel lijkt me ook erg lekker in deze cake. Voeg zelf soms blauwe bessen toe, die hebben ook dat lekkere frisse.
Minder suiker en meer citroen kan altijd natuurlijk!
Ziet er heerlijk uit. Wat is formaat van jouw bakvorm? Ik heb een tulbandvorm van 22 cm. Die van jou is denk ik groter? In wat voor gewone springvorm zou het in dat geval kunnen? Alvast bedankt
Hi!
Mijn vorm is een heritage bundt van nordic ware, deze is 25 cm en heeft een inhoud van 2,4 liter. Je zou met water kunnen kijken of je inhoud overeenkomt omdat je vorm misschien wat dieper is. Mocht dit teveel verschillen zou je hem ook in een 24cm springvorm kunnen bakken.
Cake uitgeprobeerd, helaas na veertig minuten nog behoorlijk nat van binnen. Heb hem nog 20 min langer in de oven gelaten. Cake is lekker en heb ook minder suiker gebruikt. Volgende keer zet ik hem lager en langer in de oven. De bovenkant was nu beetje donker. Ga er lekker van genieten
Hai Faat, wat voor oven heb je? Ik bak zelf in een hete lucht oven, daar zou het verschil in baktijd in kunnen zitten.
Hoi Helen, ik had hetzelfde probleem. Omdat je in het recept niet aangeeft dat je een hete lucht oven gebruikt ben ik uitgegaan van de gewone stand. misschien een tip om het even in het recept op te nemen?
groetjes Angela
Hi Angela, op de ‘over HandmadeHelen’ pagina is te lezen dat alle recepten in een hetelucht oven worden gebakken.
In dit artikel vind je het omrekenen van temperatuur naar een een andere oven
Heerlijke cake! Heb hem in de afgelopen 3 weken al twee keer gemaakt; 1x met citroen en 1x met sinaasappel. Telkens een succes! Ga hem dit weekend weer maken denk ik (wel met wat minder suiker) visite zal het ook vast lekker vinden!
Lijkt me heerlijk!
Kan het ook met limoen, denk je?
Hi, dat kan zeker!
Lekkere tulband, alleen de limoensmaak is zeer op de achtergrond. Verder een heerlijke tulband. Lekker zachte structuur, daar hou ik van. En snel klaar.
Ik heb ook een heteluchtoven maar toch het laatste kwartier op 150 graden gezet.
Bedankt voor je recept!!😋
kan ik de zonnebloemolie vevangen voor koolzaad olie ?
Hoi Geke, jahoor dat kan!
Ik heb te snel gelezen en de garde gemist in het verhaal. Het het dus wel met een mixer gedaan, hij staat op dit moment in de oven. Hopelijk is het niet heel erg en word hij er alsnog lekker door. Misschien iets minder luchtig 😅🥴
We gaan het meemaken. Leek me in ieder geval een ontzettend lekker recept