Pindakoeken

Wanneer je me op social media volgt, zag je het boek Pindakaas van uitgeverij Loopvis al voorbij komen. De review hiervan komt er aan, maar deze pindakoeken uit het boek moest ik met jullie delen. Snel, lekker en bovendien net iets meer pinda smaak dan de gebruikelijke recepten! Hoe kan het ook anders met een boek over pindakaas, het geheime ingrediënt is het toevoegen van pindakaas in het koekjesdeeg.
 
Mijn koeken ogen wat bleek, ik was niet royaal genoeg met mijn ei strijksel. Ik raad je aan bij het bakken dit wel te doen, dit geeft ze die karakteristieke gouden kleur tijdens het bakken. Ik vind ze er dan altijd vele malen lekkerder uitzien, maar ze smaken sowieso geweldig! Om ze nog specialer te maken zou je ze nog in wat pure chocolade kunnen dippen.Pindakoeken | HandmadeHelen
 

Wat heb je nodig:

Voor ongeveer 12 tot 14 koekjes
– 60 gram zachte boter
– 60 gram suiker (ik nam kristal)
– 45 gram pindakaas
– 1 ei maat M
– 140 gram bloem
– Snufje zout
– 50 gram ongezouten pinda’s
Voor het ei strijksel
– 1 eidooier
– Scheutje melk
 

Bereidingswijze:

Begin met het deeg, dit moet zo’n 15 tot 30 minuten koelen. Het is dan beter werkbaar, dan wanneer je het zachte deeg meteen uitrolt en uitsteekt. Verwarm al wel vast je oven voor op 160 graden Celsius (hetelucht)
 
Mix de boter, suiker, pindakaas en het ei tot een egaal mengsel met een mixer. Hier mag dan de bloem en het snufje zout bij. Voeg niet teveel toe, de meeste pindakaas heeft al wat zout in zich en een extreem zout koekje is niet lekker. Mix ook dit geheel weer tot een zacht en egaal deeg en pak het in een dunne plak in folie in. Laat dit in de koelkast rusten tot het wat steviger is, ongeveer 30 minuten. 
 
Klop dan met een vork de eidooier en het scheutje melk voor het ei strijksel. Bebloem je werkblad iets en rol het deeg uit tot een halve centimeter dik. Voor het uitsteken nam ik een gekartelde ronde uitsteker van 7cm. Leg ze met wat tussenruimte op de bakplaat en bestrijk ze royaal met het ei mengsel. De koeken lopen niet uit, dus ze kunnen redelijk dicht op elkaar liggen. Druk dan de pinda’s in de koeken en bak ze in ongeveer 20-22 minuten goudbruin en gaar. Hoe royaler je ei mengsel is, hoe bruiner de koeken bakken.
 
Na deze koeken al benieuwd naar het boek? Het is uiteraard bij Uitgeverij Loopvis te koop, maar ook bij o.a. bol.com
Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.