Rendier brownies
Chocolade en kerst zijn bijna onafscheidelijk, er moest en zou dan ook een brownie recept voorbij komen in deze 12 days of christmas serie. Deze rendier brownies zijn een leuke variatie voor de feestdagen. Maak het met je favoriete brownie recept, of gebruik die van mij. Ik maakte ze een paar jaar terug al eens als kerstbomen, maar ook met deze brownies kun je goed voor de dag komen.
Het idee vond ik op een Amerikaanse blog, maar hij is met iedere brownie te maken natuurlijk. Ze variëren van brownies met toppings van botercrème tot een ganache laag, maar ik hield ze lekker simpel. Mocht je nog op zoek zijn naar een glutenvrije brownie, kan ik je van harte dit recept aanraden!
Wat heb je nodig
– 150 gram bloem
– 40 gram cacao
– 130 gram bruine basterdsuiker
– 130 gram witte basterdsuiker
– Sufje zout
– 100 gram chocolade in stukjes
– 150 ml zonnebloemolie
– 3 eieren maat M
– 1 tl vanille extract
– 40 gram cacao
– 130 gram bruine basterdsuiker
– 130 gram witte basterdsuiker
– Sufje zout
– 100 gram chocolade in stukjes
– 150 ml zonnebloemolie
– 3 eieren maat M
– 1 tl vanille extract
Om te decoreren:
– 30 gram chocolade
– 30 gram chocolade
– Decoratie oogjes
– Pretzels in krakeling vorm
– Rode en bruine m&m’s (rond of plat)
– Rode en bruine m&m’s (rond of plat)
Bereidingswijze
Meestal bak ik brownies in een vierkante vorm, maar voor deze rendieren vond ik hem het mooist in een ronde bakvorm. Ik nam een 22 cm springvorm, zodat ik mooie punten kon snijden. Verwarm alvast de oven voor op 175 graden Celsius.
Maak de brownie door alle droge ingredienten in een kom te doen en deze met een garde door te roeren. Voeg dan de zonnebloem olie, de eieren en het vanille extract toe en mix met een spatel tot je een egaal beslag hebt. Roer al laatst de chocolade stukjes erdoor. Spray je bakvorm licht in en bekleed de bodem met wat bakpapier zodat de brownie makkelijker uit de vorm komt. Bak de brownie dan in 20 tot 25 minuten gaar.
Laat de brownie in de vorm afkoelen, maar verwijder na ongeveer een kwartier wel de rand van de springvorm. Wanneer de brownie volledig afkoelt is kun je hem in 8 punten snijden. Smelt dan het kleine beetje chocolade, waarmee je straks de decoratie vastplakt, al kun je dit ook achterwege laten. Druk de decoraties dan iets in de brownie zodat ze er niet meteen afvallen.
Snijdt een deel van de pretzels af, zodat je een gewei hebt voor de rendieren en steek deze in de rand van de brownie. Het lijkt makkelijker dan het daadwerkelijk is, er sneuvelden een hoop pretzels doordat ik te hard drukte met het mes. Decoreer de brownie dan verder, zodat je de gezichten van de rendieren krijgt. Ik vond het leuk om te variëren met rode en bruine neuzen, maar een bord vol ‘Rudolph the red nose reindeers’ staat natuurlijk ook erg feestelijk!
2 Responses to “Rendier brownies”
Wat zien ze er ontzettend mooi uit! Echt een leuke lekkernij!
Dankje Sophie!