Bakproducten uit de Duitse supermarkt

Hier en daar laat ik af en toe vallen op mijn blog, dat ik graag bak ingredienten shop in de Duitse supermarkten. Zeker qua bakken is het een waar walhalla. In Nederland doen we het met een klein schap, wat gelukkig steeds meer uitbreid.. Maar in Duitsland zijn er meter lange schappen met bakproducten en bakmixen te vinden. Op een Duits tripje ga ik vaak langs Lidl, Aldi (beide een heel ander assortiment dan in Nederland, hier koop ik graag Vodka voor o.a. vanille extract) en Real (een onwijs grote winkel met food en non-food).
 
Mijn favoriet is toch wel de Kaufland. Naast mooie betaalbare prijzen (dit verschilt echt per soort winkel!) hebben zij ook een groot assortiment aan diverse soorten bloem in de schappen liggen. Vooral deze periode is erg leuk voor bakspullen, zo is Duitsland al volop bezig met kerst en de voorbereidingen hiervoor. Van kerstbomen, decoraties maar ook zeker qua bakspullen!
 
De non food bakspullen zijn er zeker en ook ruim vertegenwoordig qua aanbod, maar de prijs is zeker niet lager dan hier. Mocht je een koopje scoren bedenk je dan niet, zo kocht ik er op een voorgaande trip een luxe siliconen bonbon mal voor slechts een euro voor twee mallen.

Bloem

Bloem en meel neem ik graag mee. In bijna iedere supermarkt heb je een goot assortiment aan bloem en meel. Een van mijn favorieten om mee te nemen is roggebloem. Dit gebruik ik niet alleen voor brood, maar ook wanneer ik ontbijtkoek bak. Ook spelt (dinkel) neem ik graag mee. Gelukkig is spelt tegenwoordig makkelijker te krijgen en ligt het ook in bijvoorbeeld de Albert Heijn. 
 
Voor het bakken van brood ligt er in de Duitse supermarkt ook goed bloem. Op de meeste verpakkingen kun je door middel van een recept of verwerk tips zien waar het geschikt voor is. Een bloemsoort die ook altijd mee gaat naar huis is volkoren bloem. Heerlijk om eens een andere cake te bakken, of om met noten te verwerken.
 

Noten 

Er zijn veel artikelen die je daar kunt vinden, die hier iets moeilijker te koop zijn of enorm in prijs verschillen. Neem bijvoorbeeld de noten en gemalen noten. Er liggen in de Duitse supermarkten vaak zakjes met gemalen amandelen, gemalen hazelnoten en rond de feestdagen nog meer soorten nootjes in de schappen.
Amandelmeel kun je in Nederland absoluut kopen, maar niet voor de prijs in de Duitse supermarkt. Plus ze verkopen het in handige zakjes van 100 gram, waardoor je niet meteen een grote zak hoeft aan te breken.
 
Ook hazelnoot krokant koop ik graag daar, wederom in kleinere verpakkingen die je in Nederland heel af en toe bij Lidl of Aldi tegenkomt. Daarnaast hebben ze ook hele, halve, stukjes en geschaafde amandelen in handige zakjes. 

Chocolade

Naast veel soorten chocolade om zo lekker op te snoepen in de meest lekkere smaakjes, koop ik er ook graag blokken couverture chocolade, wat makkelijk te verwerken is bij bijvoorbeeld bonbons. Het bevat iets meer vet dan een gewone reep chocolade, waardoor het minder snel aanbrand. Voor onderstaande blokken van 200 gram, betaalde ik €0,89 cent per reep bij Kaufland.
 
Een andere favoriet zijn de schoko tröpfchen, oftewel chocolade druppels. Dit zijn bakvaste druppels tijdens het bakken hun vorm behouden. Ze zijn lang houdbaar waardoor ik er flink wat doosjes van meeneem. Heel af en toe vind je deze doosjes ook bij Aldi/Lidl in Nederland.
 
Wanneer je dol bent op Nutella, zul je een product als Nussnougat ook kunnen waarderen. Het is een snijvaste hazelnootpasta die goed te verwerken is in baksels.

Specerijen en rijsmiddelen

In Duitsland koop ik graag specerijen in grootverpakking. Zo neem ik er graag een grote zak laurierblaadjes en basilicum mee om te koken en kaneel mee om te bakken. Dit ligt gewoon in de supermarkt bij het kruiden assortiment. Rond de kerst periode hebben ze ook vaak speculaas kruiden (ze voegen in hun mengsel vaak citroenrasp toe, zelf ben ik hier niet weg van), lebkuch kruiden en wat typisch Duitse bak dingen als pottassche en hirschhornsalz. Beide zijn een rijsmiddel wat net weer anders reageert dan bakpoeder en veel rond de adventtijd in Duitsland worden gebruikt in baksels. Ik nam het mee omdat ik in Duitse baktijdschriften deze rijsmiddelen vaak zie staan in kerstbaksels.
 
Ook baksoda (Natron) en gist neem ik graag mee uit Duitsland. Zo verkopen ze droge gist in handige zakjes net als in Nederland, maar krijg je er voor de prijs een stuk meer. Ook ligt in vrijwel iedere Duitse supermarkt verse gist in blokjes in het koelschap.

Overige artikelen

Op mijn laatste trip kocht ik stiften met eetbare inkt, in de supermarkt. Ik betaalde voor een doosje slechts €5,99 en kreeg hiervoor 8 stiften in alle kleuren van de regenboog. Vaak betaal je hier in een taart winkel €2,50 voor één stift. Een leuk koopje dus!
 
Een ander leuk product zijn bak oblaten, oftewel ouwel. Het eetbare papier wordt in het Duitse bakken veel meer gebruikt. Waar wij het soms gebruiken onder kokos makronen en voor eetbare printjes op taart, gebruiken ze het in Duitsland veel meer. Je vind het dan ook in diverse vormen en maten!
 
Gelatine in poedervorm vind ik in Nederland nog wel eens moeilijk te vinden, ik neem het dan ook mee uit Duitsland wanneer ik er ben. In kleine zakjes de je per keer kunt gebruiken. Waarom poeder? Hoewel het net als bladgelatine werkt vraagt het een iets andere manier van gebruiken. In veel snoep recepten voor bijv. gummy snoepjes werkt men met poeder. 
 
Print Friendly, PDF & Email
4 Responses to “Bakproducten uit de Duitse supermarkt”
  1. Sandra says:
    • HandmadeHelen says:
  2. Jet says:
    • HandmadeHelen says:

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.