Rijstevlaai

Tot mijn grote verbazing kwam ik erachter mijn (mini) rijstevlaai nog nooit met jullie gedeeld te hebben! Ik zocht het recept hier voor op mijn blog, maar kon deze daardoor ook niet vinden. Het recept voor het deeg komt van een echte Limburger, dus moet haast wel lekker zijn!
 
Een goede rijstevlaai is volgens mij best lastig te maken. Zo zijn er een tal van recepten te vinden. In dit recept gaat er in verhouding niet heel veel rijst in en is het toch precies goed voor ons. Lekker romig met de toevoeging van custard. Het leuke aan dit recept is dat je hem in een grote vlaaivorm van 22cm kan bakken, maar ook als mini vlaaien in een muffin vorm.
Rijstevlaai

Wat heb je nodig:

Het deeg

– 9 gram gist
– 9 gram suiker
– 150 gram bloem
– 15 gram boter
– 75 ml lauwe melk
– Half geklutst ei maat M
Vulling
– 600 ml melk (plus 2 el voor de custard)
– 60 gram dessert rijst
– 60+18 gram suiker
– 1,5 el custardpoeder
– 1 ei maat M (eiwit en dooier splitsen)
Topping
– 200 gram slagroom
– 2 el suiker
– Chocolade krullen 

Bereidingswijze

Begin met het weken van de gist in de lauwe melk. Doe de bloem in een kom en voeg hier wat zout, boter en suiker bij. Kluts het halve ei en voeg dit samen met de het melk en gist mengsel toe. Kneed dit met een mixer en deeghaken tot een soep deeg.  Het is verstandig om het deeg even na te kneden met de hand en voeg wat extra bloem toe als het plakkerig is. Laat het deeg daarna rijzen tot het dubbele in volume op een warme plek met een vochtige handdoek.

Maak dan de rijstvulling. Giet 600 ml melk in een pannetje en voeg de rijst en 60 gram suiker toe, breng dit al roerend aan de kook. Ondertussen maak je met de custardpoeder  een mengsel door hier twee eetlepels melk bij te doen. Wanneer de melk met rijst kookt zet je dit zachter en laat je dit garen onder af en toe roeren. Proef na zo’n 30 minuten of de korrels zacht zijn en gaar en voeg dan het custard mengsel toe en laat het nog even kort doorkoken met de rijst.  Door de custard wordt het wat dikker en nog romiger. Laat het dan afkoelen in een schaal met hierover wat plasticfolie. Zonder folie krijg je een vel op je rijstepap mengsel.

Het bakken van de vlaai

Terwijl het rijstepap mengsel afkoelt, scheid je het ei en klop je het eiwit met de 18gram suiker op. Wanneer het rijstepap mengsel voldoende is afgekoeld (ongeveer kamertemperatuur) meng je de eidooier en de helft van de opgeklopte eiwitten hierdoor.
 
Verwarm de oven voor op 200 graden celcius en rol het deeg uit. Bekleed je vorm (of muffin vorm) met het uitgerolde deeg. Vet je vorm van te voren wel even goed in!
Verdeel de helft van het rijst mengsel in de bakvorm en schep daarna de overige eiwitten in het overgebleven mengsel. Verdeel dit over de eerste laag van het mengsel en bak de vlaai ongeveer 25min. De bovenkant ziet er dan lichtbruin uit. Laat de vlaai goed afkoelen voor je hem decoreert.

Het versieren kan natuurlijk met opgeklopte slagroom en wat chocolade schaafsels! Het schaafsels kun je makkelijk zelf maken door met een mes of dunschiller over de gladde kant van een reep chocolade, te trekken zodat er krulletjes afkomen. Probeer ze niet vast te  pakken want dan smelten ze.

Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.