Advocaat slof

Met Pasen kun je niet om eieren heen, maar ook zeker niet om advocaat. Ik bakte vorig jaar een advocaat cake en dit jaar besloot ik het in de topping voor een heerlijke Paas slof te doen. Laten we eerlijk zijn, een beetje advocaat in heb gebak vind niemand erg toch?
 
De topping is mijn zoveelste variant op deze aardbeien cheesecake glaasjes. Voor deze slof voegede ik advocaat toe in de mascarpone room. Een heerlijke slof om dit Paas weekend te bakken voor bij de koffie.

Wat heb je nodig

Voor het deeg (voor 2 sloffen):
– 180 gram roomboter
– 200 gram witte basterdsuiker
– 2 gram zout
– 1 eidooier
– 250 gram bloem
– 10 gram bakpoeder
Voor de frangipane (voor 2 sloffen):
– 150 gram amandelspijs
– 25 gram roomboter
– 1 klein ei (of het eiwit wat over is na het maken van je deeg
Voor de topping (dit is voor één slof)
– 150 gram slagroom
– 150 gram mascarpone
– 2 el suiker
– 3 el advocaat (meer kan naar smaak worden toegevoegd)
– Chocolade schaafsel
– Extra advocaat om te decoreren
 

Bereidingswijze

Bij sloffen is het goed om het met deeg te beginnen. Dit recept is voor twee sloffen, maar het deeg laat zich goed invriezen. Ook de frangipane, de vulling die je mee bakt is hier erg geschikt voor. Je kunt natuurlijk ook twee sloffen bakken, of een 24cm ronde vorm gebruiken voor je taart. Verdubbel dan wel de hoeveelheid voor de topping.
 
Meng de boter, basterdsuiker, zout en eidooier en mix dit met de mixer tot een zacht mengsel. Zeef dan de bloem en het bakpoeder door elkaar en voeg dit beetje bij beetje door het boter mengsel en kneed tot een egaal deeg. Verpak het deeg in plasticfolie of leg het in een ziplock zak en laat het minimaal een uur rusten in de koelkast.
 
Verwarm de oven voor op 160 graden Celsius. Rol het deeg uit op het bakpapier of op wat bloem en rol het deeg uit tot ongeveer anderhalve centimeter dik. Steek met de sloffenvorm de vorm uit en leg dit op je bakplaat, die je bekleed het met bakpapier. Leg hier de sloffenvorm weer overheen en laat dit even staan. De randjes hoef je niet te bekleden, het deeg rijst namelijk een stukje de hoogte in.
 
Mix voor de frangipane de amandelspijs met de roomboter. Voeg het ei toe, en roer het glad. Ik gebruik hier het liefst de handmixer voor. Doe de frangipane in een spuitzak met glad spuitmondje en spuit de frangipane op het sloffendeeg. Hou een centimeter vanaf de rand vrij. Bak de slof(fen) ongeveer 25 – 28 minuten op 160 Celsius tot ze goudbruin zijn. Laat ze afkoelen op de bakplaat met de sloffenvorm er om, dan kan hij niet gaan hangen. Haal na het afkoelen de sloffenvorm eraf.
 

De topping

Klop de slagroom stevig met de suiker. Mix in een andere kom de mascarpone tot een glad mengsel. Hier mag ongeveer de helft van de geklopte slagroom door, tot je een egaal mengsel hebt. Daarna de advocaat door het mengsel met de overige slagroom. Doe dit met een spatel, zodat het goed luchtig blijft. Proef het mengsel tussendoor, om te proeven of je er nog meer advocaat door wil. Vul dan een spuitzak met het mengsel. Ik koos er voor om geen spuitmondje te nemen, zodat ik ronde doppen topping kon spuiten. Spuit eerst een laag doppen tegen elkaar aan op de bodem en vul tussen de doppen een tweede laag. Een puntje op de dop is niet erg niet staat speels. Maak het af met wat extra advocaat en chocolade schaafsel.
Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe jouw reactie gegevens worden verwerkt.