Spelt crackers met pitten en zaden
Deze crackers komen uit het boek van Robèrt van Beckhoven, waar ik afgelopen oktober de boekpresentatie van bijwoonde. Ze zijn zo makkelijk te maken dat je zelfs voor je lunch of tussendoortje in nog geen 40 minuten verse crackers kan bakken.
Variëren kan natuurlijk met de zaden die erop gaan. Zo had ik geen zonnebloem pitten in huis en heb ik deze vervangen met wat extra pompoen pitten, of wat dacht je van alvast stiekem wat kaas over je crackers strooien?
Wat heb je nodig:
– 350 gram speltmeel
– 60 gram pompoenpitten
– 40 gram sesamzaadjes
– 60 gram zonnebloem pitten
– ongeveer 200 ml water
– 7 gram zout
Bereidingswijze
Begin met het roosteren van de zaden en pitten. Verwarm de oven voor op 150 graden Celsius en verdeel de pitten en zaden over een bakvorm. Laat dit zo’n 15 minuten roosteren in de oven. Zet de oven nadat je de zaden eruit gehaald hebt direct op 175 graden Celsius.
Weeg ondertussen je speltmeel en zout af en meng dit alvast met elkaar. Meet ook alvast 200 ml water af. Het ligt een beetje aan het meel of je alles nodig hebt of zelfs een beetje meer. Het deeg mag niet plakken maar moet wel als een bol blijven zitten wanneer je het gekneed hebt. Zie het een beetje als stevige klei die je straks toch mooi kan uitrollen.
Voeg de de helft van je zaden mengsel bij de speltmeel en kneed hier beetje voor beetje het water door tot je er een bal van kan maken die niet uit elkaar valt en zeker niet te nat en plakkerig is. Rol dit uit tot een vierkant of rechthoek in de vorm van je bakplaat.
Prik met een vork gaatjes in je deeg en bestrijk je deeg lichtjes met water. Verdeel hier de overgebleven zaden en pitten over. Druk dit stevig aan en druk het zelfs een beetje in het deeg. Verdeel je deeg alvast in stukjes. Ik maakte rechthoekige crackers, maar vierkantjes kunnen net zo goed. Bak de crackers zo’n 20 minuten op 175 graden Celsius tot ze knapperig zijn. Worden je crackers na een paar extra minuten nog niet knapperig heb je waarschijnlijk iets teveel water toegevoegd.
[bol_product_links block_id=”bol_5622b33965d60_selected-products” products=”9200000028985200″ name=”meesterlijkbrood” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]
2 Responses to “Spelt crackers met pitten en zaden”
Ik wil ze graag maken, maar hoe bewaar je de crackers zodat ze krokant blijven?
Had nu namelijk crackers met een ander recept gemaakt en die werden helemaal klef.
Hi Laura, wat bij mij goed werkte was niet teveel vocht toe te voegen. Daardoor kun je ze echt krokant bakken om ze daarna luchtdicht te bewaren. Ze waren met twee dagen wel op, dus hoelang je ze kunt bewaren durf ik niet te zeggen.