Taaitaai poppen

Wat vliegt de tijd! Vandaag komt de Sint weer aan in het land, wat dus ook betekend dat we weer heerlijk aan de slag kunnen met de sinterklaas baksels zoals deze taaitaai poppen! Vorig jaar deelde ik al het recept voor kruidnoten en al eens eerder een heerlijke kruidnoten taart (die ik in alle verwarring lekker pepernoten taart noemde!). Het maken van taai, wat traditioneel gezien ook alleen maar rond sinterklaas gegeten wordt, stond dan ook nog hoog op mijn lijstje. Als basis nam ik het recept voor taai taai uit het ‘Grote sinterklaas kookboek‘ maar paste de kruiden en suiker aan naar mijn eigen voorkeur.
 
Qua vorm nam ik een gingerbread mannetje, ik wilde namelijk taaitaai poppen bakken maar heb hier geen speciale vorm voor. Gelukkig hoeft dat ook echt niet, want met je ogen dicht en een stukje van deze taai poppen in je mond mis je dat namelijk echt niet. Ze zijn wat mij betreft lekkerder dan die uit de winkel! Wist je trouwens dat ze taai taai vroeger al veel eerder dan december bakten? Zo konden de poppen lekker taai worden en vol van smaak. Geen ramp dus om ze nu alvast te bakken en in december pas op te peuzelen!
Taaitaai poppen | HandmadeHelen

Wat heb je nodig:

– 225 gram roggebloem
– 225 gram bloem
– 10 gram bakpoeder
– 1¼ tl kaneel
– 1¼ tl gemalen anijszaad
– ½ tl gemberpoeder
– ¼ tl nootmuskaat
– ¼ tl zout
– 130 gram witte basterdsuiker
– 70 gram donkerbruine basterdsuiker
– 140 gram honing
– 100 ml water
– Geklutst ei om te bestrijken
 

Bereidingswijze

Verwarm de oven voor op 200 graden Celcius. Meng de bloemsoorten, kruiden en het bakpoeder in een hittebestendige kom en roer dit met de garde goed door.
 
De honing, suikers en het water mogen dan in een pan en roer dit kort door. Laat dit op een laag vuur aan de kook komen en roer het zo nu en dan even door met een spatel. Wanneer het eenmaal flink borrelt, mag dit over het bloemmengsel en roer dit met een houten lepel goed door. Het mengsel is erg heet, dus roer het met de lepel door tot dit niet meer lukt. Wanneer je het deeg kunt aanraken, maar nog niet helemaal koud is kneed je het nog even door met de hand tot een egaal deeg.
 
Rol het deeg dan uit op een beetje bloem, zodat het niet teveel aan je werkblad plakt. Maak van het deeg een plak van ongeveer 6 mm dikte. Steek dan met een uitsteker naar keuze (of met een gingerbread pop) de taai poppen uit. Het deeg kun je rustig nog eens uitrollen, tot al het deeg in vorm is gekomen. Wil je geen uitsteker gebruiken? Verdeel het deeg dan in 28 balletjes die je tot cirkels plat drukt. Bestrijk de taai taai rijkelijk met geklutst ei en bak ze met iets ruimte op de bakplaat met bakpapier in 11 tot 13 minuten goudbruin en gaar. Eenmaal uit de oven zijn de poppen nog zacht, maar worden harder tijdens het afkoelen.
 
Dan zijn we nu aanbeland bij het aller moeilijkste. De taaitaai ruikt heerlijk, maar het is echt waar….  zijn ze echt pas lekkerder na een paar dagen. Stop ze daarom met een plak brood in een luchtdichte trommel voor minimaal 4 dagen. Door het stukje brood krijgen ze die lekkere taaiheid, die je van een taaitaai poppetje verwacht. Verwijder na 4 dagen het stukje brood, ze zijn dan al lekker taai maar worden zeker lekkerder met de tijd. 
Print Friendly, PDF & Email
One Response to “Taaitaai poppen”
  1. Marjon says:

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.