Amandel cake met kersenjam

Dat je met cake heel veel kanten op kunt is inmiddels algemeen bekend. Deze amandel cake met kersenjam en een kruimellaagje is misschien wel mijn nieuwe favoriet. Snel te maken, goed mee te variëren en bovendien onwijs lekker!
 
Voor deze cake nam ik zwarte kersenjam, maar met framboos, aardbei of bosvruchten smaakt hij net zo goed! De amandel extract koop ik in flesjes in de Duitse supermarkt, stukken goedkoper en kwalitatief ook iets beter dan de aroma’s die je kunt kopen. Maar vervang het gerust door vanille extract.
Amandel cake met kersenjam | HandmadeHelen
 

Wat heb je nodig:

– 300 gram suiker
– 230 gram boter op kamertemperatuur
– ½ tl amandel extract (ik nam bitteramandel)
– 4 eieren maat L
– 280 gram bloem 
– Snuf zout
– 100 gram zwarte kersen jam
Voor de kruimels
– 100 gram suiker
– 100 gram bloem
– 50 gram amandelschaafsel
– 60 gram gesmolten boter 
 

Bereidingswijze

Vet een 22 cm vierkant bakvorm in en leg hier overhangende stukjes bakpapier in. Verwarm de oven voor op 175 graden Celsius. 
 
Mix voor de cake de boter en suiker tot een romig geheel, waar één voor één de eieren aan toe mogen worden gevoegd tot ze volledig opgenomen zijn. Voeg dan de amandel extract toe samen met het snufje zout en de bloem. Mix dit kort door tot een plakkerig en stevig beslag. Verdeel dit over de bodem van de bakvorm en strijk dit glad. Voeg dan met theelepels de jam toe in hoopjes en marmer dit met een mes voorzichtig door de cake heen, zodat overal iets zit.
 
Smelt voor de kruimels de boter en mix dit door de suiker en bloem. Roer dit met een spatel door, tot overal boter zit en je kruimels van het deeg kan maken. Voeg op het einde ongeveer 35 gram van de amandelschaafsel toe en kneed dit met de hand tot kruimels. Strooi dit over de jam en cakelaag. De overige schaafsel mag hier weer overheen. Bak de cake in 40 tot 50 minuten goudbruin en gaar, of tot een prikker schoon uit het midden komt. Laat de cake volledig in de vorm afkoelen voor je hem aansnijdt.
 
De cake bakt wat compact, omdat er geen bakpoeder in hoeft. Samen met de amandel smaak zorgt dit voor het idee van marsepein in de cake. De zoetheid van de jam en de kruimels bovenop maken dit een cake die weer eens heel wat anders is dan normaal. Ik haalde zelf 16 redelijke stukjes uit mijn cake.
Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.