Oventemperatuur, hoe zit dat?

Dat geen enkele oven het zelfde is, dat zul je als je een paar keer gebakken hebt wel door hebben. Daarnaast speelt ook nog mee, wat voor soort oven je hebt. Regelmatig test ik met recepten die ik online tegenkom, die grandioos mislukken. Er zijn namelijk diverse soorten ovens, dus de oventemperatuur verschilt in recepten. 
 
Mijn eigen oven ken ik dus inmiddels op mijn duimpje. Hoewel ik vrees dat hij niet meer zo heel lang zijn best blijft doen, kan ik nu al opzien tegen het leren kennen van een nieuwe oven. Een handige tip die ik onlangs hoorde, is een externe oventhermometer gebruiken, om de daadwerkelijke temperatuur van je oven te checken. Dit gaat je zeker helpen bij het leren kennen van je oven!Oven temperaturen, hoe zit dit? | HandmadeHelen

Heteluchtoven

Een heteluchtoven heeft ingebouwde ventilatoren. Deze zorgen dat er onder en boven, gelijkmatig warme lucht wordt rondgeblazen in de oven. Dit heeft als effect dat je baksels egaler worden verwarmd en dus garen. Een nadeel kan echter zijn, dat door het blazen je muffins of cupcakes wat scheef bakken en je ovenschaal niet te hoog moet zijn. 
 

Conventionele oven

Een conventionele oven geeft boven en onder warmte. Je kan op die manier de temperatuur goed regelen door gebruik te maken hiervan. Er komt namelijk warmte van boven en beneden en dit is vaak afzonderlijk in te stellen. Deze oven is minder geschikt op meerdere niveaus gelijk te bakken. De lucht circuleert niet, zoals in een hetelucht oven. 
 

Bakken vanaf HandmadeHelen?

Maak je een recept vanaf deze site? De temperatuur die ik aangeef in bij recepten zijn bedoeld voor een heteluchtoven. Bak je in een conventionele oven, tel hier dan 10 tot 20% aan temperatuur bovenop. Dit ligt een beetje aan de temperatuur van je eigen oven. Hou ook rekening met de voor verwarm tijd. Een heteluchtoven is sneller op temperatuur. In de tabel hieronder een klein spiekbriefje.
 
Conventionele oven in °C Heteluchtoven in °C Gasstanden
50 graden 45 graden 1/4
100 graden 90 graden 1/2
125 graden 115 graden 1
150 graden 135 graden 2
175 graden 155 graden 3
200 graden 180 graden 4
225 graden 200 graden 5
245 graden 220 graden 6
260 graden 235 graden 7
280 graden 250 graden 8
Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.