Abrikozen kruimelvlaai

Deze heerlijke taart maakte ik voor mijn 25e verjaardag, naast de chocolade frambozen mousse taart die ik al eerder met jullie deelde. De taart is heerlijk zacht en niet machtig, waardoor hij met het mooie weer op komst zeker een aanrader is!
 
Voor deze abrikozen kruimelvlaai gebruikte ik mijn 24cm quiche vorm met losse bodem van de Dille Kamille. Ondertussen ben ik in het bezit van een heuse vlaaivorm met platte rand die schuin omhoog loopt. Deze hoop ik binnenkort nog eens te proberen met dit heerlijke recept!
Abrikozen kruimel vlaai
Wat heb je nodig:
Voor de vlaaibodem
– 200 gram bloem
– 7 gram droge gist
– 40 gram suiker
– 30 gram boter
– 100 ml lauwe melk
– Half ei geklutst
Voor de vulling
– 400 gram uitgelekte abrikozenpartjes uit blik
– 40 gram maizena
– 500 ml melk
– 2 eidooiers
– 1 vanille stokje of 1 tl vanille extract
– 100 gram suiker
Voor de kruimellaag
– 125 gram bloem
– 50 gram kristalsuiker
– Snufje zout
– 75 gram gesmolten boter
Decoratie
– Poedersuiker
 
Begin met de vulling voor de vlaai. Het is belangrijk dat je abrikozen partjes niet meer nat zijn en voldoende uitgelekt zijn. Laat de partjes uitlekken in een zeef boven een bakje. Wanneer er nog teveel vocht aan hangt zal je pudding straks ook minder stevig zijn. daarna met het maken van de pudding waar de abrikozen in liggen. De pudding lijkt erg op een gele room, maar is minder gebonden doordat je minder eidooiers gebruikt. Los de maizena op in een kom met ongeveer 100 ml melk. Voeg hier de eidooiers aan toe en klop dit mengsel glad. Verwarm de overige melk met het suiker en vanille in een pan tot het kookt. Schenk al roerend beetje voor beetje wat kokende melk bij je maizena papje. Giet uiteindelijk alles terug en verhit het mengsel tot het begint te bubbelen als lava en de dikte heeft van vla. Giet dit in een kom en dek het af met een stukje plastic om velvorming te voorkomen. 
 
Voor het vlaai deeg laat je de gist in de opstarten in de lauwe melk. Doe de bloem in een kom en voeg hier wat zout, boter en suiker bij. Kluts het halve ei en voeg dit samen met de het melk en gist mengsel toe. Kneed dit met een mixer en deeghaken tot een soep deeg. Het is verstandig om het deeg even na te kneden met de hand en voeg wat extra bloem toe als het plakkerig is. Laat het deeg daarna rijzen tot het dubbele in volume op een warme plek met een vochtige handdoek. Hoelang dit duurt ligt echt aan de omstandigheden waar je het laat rijzen. Dep tijdens het rijzen de partjes abrikoos een keer goed droog.
 
Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius en rol het deeg uit. Bekleed je vorm met het uitgerolde deeg. Vet je vorm van te voren wel even goed in! Verdeel de gele pudding over het deeg, maar vul de vorm niet te ver. Verdeel hierover de partjes abrikoos. Maak dan de kruimels voor over de vlaai door alle ingrediënten behalve de boter kort met elkaar te mengen met een vork en hier de gesmolten boter door te roeren. Zorg voor klontjes deeg van ongeveer een gelijke grote. Te klein is zonde van de kruimels en te groot zal niet goed gaar worden. Bestrooi de vlaai ermee zodat overal een egale laag kruimels liggen.
 
Bak de vlaai in zo’n 35 tot 40 minuten goudbruin en gaar. Laat hem zo’n 5 tot 10 minuten in de vorm afkoelen voor je hem op een rooster verder laat afkoelen. Bewaar de vlaai in de koelkast en haal hem iets voor het serveren eruit. Mijn vulling was nog wat aan de zachte kant, omdat de vlaai nog niet lang genoeg had kunnen afkoelen in de koelkast. Hierdoor zal je vulling mooi stevig zijn en niet gaan lopen. Garneer de taart met poedersuiker en eet smakelijk!
Print Friendly

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *