Hulst koekjes

Vooral in Amerika worden met kerst de koekjesrecepten uit de kast getrokken. Dit jaar staan hier in ieder geval deze hulst koekjes op tafel. Vorig jaar maakte ik al chocolade koeken met stukjes candy cane, short bread koekjes en de nog steeds geweldige glas in lood koekjes. Maar wat dacht je van deze Hulst blaadjes? Zien ze er niet feestelijk uit?
hulst blaadjes

Wat heb je nodig:

– Rode suikerparels
– Lichte en donkere groene kleurstof (ik nam voor beide wilton leaf green en voegde een druppel chocolade bruine kleurstof toe om het donkerder te maken)
– Spuitzak en spuitmondje (ik heb een wilton nr 3 gebruikt)
Voor de Royal icing
– 2 eiwitten (ik raad eiwitpoeder aan, neem dan 10 gram poeder plus 60ml water)
– 400 gram poedersuiker  
 

Bereidingswijze

Maak het deeg voor de suiker koekjes volgens het recept wat ik hierboven heb gelinkt. Wanneer je dit aanhoudt zul je meer dan genoeg deeg hebben. Zelf heb ik het gehalveerd en had ik nog ruim 30 koekjes. Voor mijn hulstblaadjes nam ik een middelgrote wilton cutter die in een kerst uitsteker doos zat. 
 
Begin dan met het maken van de Royal icing wanneer je koekjes afkoelen. Mix de eiwitten met het poedersuiker met de mixer tot een dikke pasta. Pas wanneer je weet welke kleuren je wil gebruiken doe je een gedeelte hiervan in een apart bakje met een klein beetje kleurstof en verdun je dit steeds iets met een paar druppels water. Hier is een handig trucje voor, zo gebruik je voor decoreren en de lijntjes vaak 15 seconden icing. Dit is stevig genoeg om niet van je koekje te glijden en dun genoeg om niet je handen aan gort te knijpen om het koekje volledig te bedekken. 15 seconden icing maak je door een paar druppels aan het stevige glazuur toe te voegen en steeds een 8 te maken met een beetje glazuur in de kom. Als het zo’n 15 seconden duurt voor het begin van de 8 verdwenen is in de overige glazuur zit je goed.  Te dun? Voeg dan nog wat poedersuiker toe. Te stevig? Voeg dan nog een druppel water toe en herhaal het maken van de 8.
 

Het decoreren

Maak met de lichtgroene icing de randjes van het blaadje. Hou je spuitmondje hierbij een centimeter of 8 boven je koekje. Dit lijkt veel, maar op die manier kun je het lijntje goed sturen rond de hoekjes en bochten. Hoe dichterbij het koekje, hoe moeilijker het wordt. Wanneer je lijntje staat vul je het in met dezelfde icing. Ga eventueel met een saté prikker door de icing om alles gevuld te hebben en schud even met je koekje zodat het een egaal oppervlak is. Prik eventuele luchtbelletjes door met je prikker. Laat dit minimaal 2 uur drogen voor je met de donkerdere glazuur nogmaals lijntjes maakt op het koekje. Druk hier dan direct wat rode suikerparels in als besjes en laat dit een uur of 10 drogen voor je de koekjes kunt stapelen of verpakken. Op die manier kan de icing goed uitharden. 
 
Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.