Volkoren pompoenbrood

Soms zie je in de winkel broden liggen, waarvan je de ze zelf graag eens wil bakken. Zo ook met dit volkoren pompoenbrood. Hij is natuurlijk lang niet zo hoog als die uit de winkel, maar minstens net zo lekker! 
 
In dit recept gaat pompoenpuree, je kunt dit in blikjes vinden, maar zelf maken is ook erg makkelijk! Hierdoor krijgt het brood een wat gelige gloed, wat het extra speciaal maakt. Ik bakte hem in mijn busvorm van 12x30cm.

Volkoren pompoenbrood | HandmadeHelenWat heb je nodig:

– 600 gram volkoren meel
– 9 gram droge gist
– 250 ml lauwwarm water 
– 300 gram pompoenpuree
– 10 gram zout
– Pompoenpitten voor op de bovenkant 
 

Bereidingswijze

Ik mix mijn brood het liefst in de staande mixer, maar met de hand kan dit natuurlijk ook. Voeg in een kom de gist, volkoren bloem en het zout, samen met de pompoenpuree en het lauwe water. Kneed het geheel eerst langzaam tot een egaal mengsel en daarna zo’n 14 minuten op een middelhoge snelheid, tot je soepel en glad deeg. Voel halverwege een keer of je deeg plakt als de achterkant van een post-it. Is dit niet zo? Voeg dan nog een klein beetje water toe. Test na het kneden je deeg door er een vliesje van te maken, lukt dit nog niet? Kneed dan nog iets langer. 
 
Vorm na het kneden een bal van het deeg en leg deze in een licht ingevette kom die je kunt afdekken. Ik heb sinds kort een kom met deksel van ikea hiervoor, maar je kunt ook je mengkom gebruiken met bijvoorbeeld een plastic zak erom, of een wegwerp douchekapje. Laat het deeg op een warme plek (zo’n 28/30 graden) een uur rijzen, tot het in volume is verdubbeld.  

Vouwen en bakken

Vet dan je broodbakvorm in en druk het deeg uit tot een platte rechthoek. Vouw de rechterkant tot net over het midden van het deeg en doe hetzelfde met de linkerkant. Druk het deeg dan plat  tot breedte van het bakblik. Rol dan het deeg strak op en knijp de naad dicht. Leg het brood met de naad naar beneden in de bakvorm. Maak het deeg met een kwastje wat nat en strooi dan wat pompoenpuree over het deeg. Dek dan de bakvorm af, zelf doe ik dit het liefst met een schone pedaalemmerzak die ik speciaal hiervoor bewaar. Laat het brood dan een tweede keer een uur rijzen. Het brood zal dan iets boven de rand van je bakblik uitkomen. Het brood wordt niet zo hoog als bijvoorbeeld een een wit brood, maar dat is met de toevoeging van pompoenpuree ook niet haalbaar. 
 
Verwarm zo’n 20 minuten voor het einde van de rijstijd de oven voor op 200 graden Celsius. Bak het brood daarna in zo’n 40 minuten gaar. Kiep het brood na het bakken direct uit de vorm en laat het afkoelen op een rooster.
Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.