Knapperige kaas crackers
We hebben de sinterklaas periode gehad, tijd voor de kerstdagen! Net als andere jaren neem ik je van 12 t/m 24 december mee in mijn ’twelve days of Christmas’. Vanaf vandaag vind je iedere dag een nieuw recept voor de kerstdagen, van hartige hapjes zoals deze knapperige kaas crackers tot drankjes en taart. Alles in de kerstsferen!
Deze knapperige kaas crackers uit het boek ‘crackers’ maakte ik extra feestelijk door ze met een kerstboom uitsteker te maken, maar neem hier iedere vorm voor die je prettig vind. De kaas in de crackers kun je natuurlijk voor iedere harde kaas vervangen, maar ik nam zelf de Maaslander Boerenkaas, die fris gerijpt is. Deze ontving ik van kroon op het werk in de hersft foodybox. De kaas past perfect in deze crackers, samen met het snufje zout. Een perfect crackertje bij de borrel deze kerst!
Wat heb je nodig:
– 80 gram bloem
– Flinke snuf versgemalen peper
– 40 gram fijn geraspte belegen kaas
– 1½ el zonnebloem olie
– 3 el warm water
– Extra geraspte kaas voor op de crackers
Bereidingswijze
Het maken van de crackers is niet heel moeilijk, wel is het belangrijk om ze zo dun mogelijk te maken zodat ze lekker knapperig zijn. Verwarm een oven voor op 190 graden Celsius. Meng met een spatel voor het deeg eerst de bloem, peper en geraspte kaas door elkaar. Voeg dan al roerende de olie en beetje voor beetje het warme water erbij. Kneed het deeg daarna minimaal 5 minuten met je handen tot een glad en soepel deeg. Mocht het teveel plakken, voeg dan iets meer bloem toe. Is je deeg nog te droog? Voeg dan steeds een beetje water toe tot je een soepel deeg hebt.
Rol het deeg dan uit tot ongeveer een halve centimeter. Vouw het deeg in drieën, zodat je drie laagjes deeg bovenop elkaar hebt. Rol dit uit tot ongeveer 2mm dikte. Steek de vormpjes naar keuze uit. Ik nam een kerstboom, maar sterretjes of cirkels kunnen natuurlijk ook. Prik met een vork gaatjes in alle crackers en verplaats ze naar een bakplaat met bakpapier. Strooi er nog wat extra geraspte kaas over en bak de crackers in ongeveer 8-10 minuten licht goudbruin. Na het bakken harden ze nog uit, waardoor ze straks lekker knapperig zijn.
Nadat ik vorige week de kees van de keesmakers testte bakte ik de crackers nogmaals met de extra gerijpte kees, ook erg lekker en met de kees wordt het een lactosevrije kaascracker!