Zelf Graham crackers maken

Dat ik van Amerikaans bakken hou is vast al opgevallen.. Er staat natuurlijk niet voor niets een Amerikaanse maten/volumes lijst online. Zelf graham crackers maken staat dan ook hoog op mijn lijstje. Bij het zien van kampeer scenes in films was ik bij het maken van smores altijd wat jaloers. Die smores maken we hier niet en die koekjes kennen we ook niet! Toen ik in het boekje crackers dan ook een recept voor de bekende ‘Graham crackers’ zag staan moest en zou ik deze proberen. De Graham crackers zijn weliswaar gewoon volkoren biscuitjes, maar de Amerikanen tillen ze naar een heel ander niveau door er smores en cheesecake bodems van te maken. 
 
De Graham crackers die je in de winkel koopt zijn twee rechthoekige koekjes die je los kan breken. In het recept worden dan ook rechthoeken van het deeg gesneden. Wanneer ik ze een volgende keer bak dan trek ik me van de vorm niets aan en pak ik mijn vierkante uitstekers erbij. Een stuk sneller en je koekjes zijn dan ook wat meer van hetzelfde formaat. Aan de smaak doet het echter niets af natuurlijk. 
Zelf Graham crackers maken | HandmadeHelen

Wat heb je nodig:

– 190 gram bloem
– 80 gram volkorenmeel
– 30 gram tarwezemelen of tarwekiemen
– ½ tl kaneel
– ¼ tl zout
– ½ tl bakpoeder
– ½ tl baksoda
– 65 gram lichtbruine basterdsuiker (of 50 gram wit en 15 gram donkerbruin)
– 80 gram zachte boter
– ½ vanille extract
– 40 ml honing
– 60 ml melk
 

Bereidingswijze

Het recept voor de crackers is voor ongeveer 35 tot 40 crackers, omdat ik dit zelf niet direct nodig had heb ik de helft van het deeg ingevroren. Dit ging prima, waardoor ik op ieder gewenst moment wat Graham crackers kon bakken. Vries het in in een ziplockzak en laat het hier ook weer in op temperatuur komen in de koelkast voor je het wil bakken.
 
Roer in een kom de suiker, bloem, volkorenmeel, tarwezemels of kiemen met het zout, kaneel, bakpoeder en baksoda kort door met een garde. In een andere kom mogen de honing, vanille en boter tot een romig mengsel worden gemixt met een handmixer. Voeg daarna in drie keer het droge mengsel met een scheutje melk toe aan de boter met honing. Je houdt dan grove kruimels over, die je met de hand goed kunt kneden en niet te plakkerig is. Wanneer je mengsel wel te plakkerig is, kun je nog iets extra bloem toevoegen. Verdeel het deeg in twee plakken, die je in wat plastic folie wikkelt. Koel deze plakken minimaal 30 minuten in de koelkast. Het deeg is daarna wat makkelijker te verwerken.
 
Verwarm de oven voor op 170 graden Celsius en bekleed alvast een bakplaat met bakpapier.  Rol één plak deeg uit tussen twee vellen bakpapier tot ongeveer 2-3 mm dikte. In de oven rijst het straks iets, waardoor ze wat dikker worden. Snij rechthoekjes van 4 bij 6 cm of steek een vormpje naar keuze uit. Prik de crackers met een vork wat in. De Graham crackers spreiden niet uit, dus er kunnen er behoorlijk wat op één bakplaat. Bak de crackers in 10-11 minuten zonder dat ze heel bruin worden. Roteer eventueel halverwege je bakplaat zodat alle koekjes een gelijke kleur krijgen. Herhaal het daarna met de laatste plak deeg. Laat de crackers afkoelen op een rooster en bewaar ze in een afgesloten koektrommel.
Print Friendly, PDF & Email
One Response to “Zelf Graham crackers maken”
  1. Francis says:

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.