Zelf koffie smaakstof maken
Bakken met koffie is lekker, niet alleen de smaak maar ook zeker de geur. Vaak gebruik je sterke koffie, oploskoffie of een smaakstof. Die laatste zijn erg makkelijk te koop, maar ook best simpel te maken! Aan de slag dus, zelf koffie smaakstof maken! Perfect voor een mokkataart. Van Kroon op het Werk kreeg ik een heerlijke zak Grand Maestro Italiano koffiebonen van koffievoordeel.nl in de foodybox. De zak was zo leeg, want koffie gaat er hier wel door.
Een aantal jaar terug kocht ik smaakstoffen, om in mijn baksels te verwerken. Hoewel je ze lang kunt bewaren, gebruikte ik ze te weinig om er echt wat aan te hebben. Het is dan ook een enorme uitkomst om zulke dingen in kleine hoeveelheden te maken. Bijvoorbeeld deze koffie smaakstof of mokka extract. Perfect door een lekkere botercrème.
Wat heb je nodig:
– 100 ml verse espresso
– 45 gram kristalsuiker
Bereidingswijze
Het maken is enorm simpel. Je neemt de espresso en mengt dit met de suiker in een steelpannetje. Roer dit kort door en verhit het mengsel in een steelpannetje tot het kookt. Laat het mengsel dan inkoken tot je ongeveer drie eetlepels overhoudt. Het mengsel wordt stroperig en wanneer je dit met een spatel doorroert blijft de spatel bedekt met de smaakstof. Tijdens het afkoelen dikt het ook nog wat in.
Laat de smaakstof afkoelen voor je hem verwerkt in een recept. Bewaar desnoods de smaakstof in een afgesloten potje en zet dit op kamertemperatuur tot gebruik. Mocht hij toch te stevig zijn, zet je potje dan even in warm water zodat het weer wat vloeibaarder wordt. Glazen weckpotjes zijn hier ideaal voor.
6 Responses to “Zelf koffie smaakstof maken”
Wow, is dat zo simpel te maken! Ik vind koffiesmaak in baksels erg lekker, dus dit recept komt binnenkort zeker van pas!
Klopt! Succes met bakken
Ik zou graag grote hoeveelheid maken omdat ik dit toch regelmatig gebruik
Meestal koop ik een klein flesje in de winkel wat toch prijzig is☺kan je mij de hoeveelheden aanraden voor bevoorbeeld 200ml te maken aub
Alvast bedankt
Hi Natascha, je houdt met deze hoeveelheden 3 eetlepels over, dat is ongeveer 45/50ml.
Je zou het recept dus keer vier kunnen doen voor die hoeveelheid.
Hoe lang kun je deze exstract bewaren.
Kun je het in de koelkast langer te bewaren.
Hoe veel heb je nodig voor je baksels.
Hoi Tjitske, uiteraard kun je dit in de koelkast bewaren. Wanneer je dit met een schone lepel gebruikt kun je dit best een tijdje bewaren. Het gebruik hiervan kan in recepten waar in deze smaakstof genoemd wordt. Bijvoorbeeld in botercréme.