Rozen meringues

Lang, lang geleden maakte ik al eens deze schuimtorentjes, dit recept heb ik dan ook gebruikt om mijn toefjes oefenen. Waarom niet met botercrème oefenen? Eigenlijk heel simpel… de techniek die ik wilde oefenen was niet alleen het spuiten van rozen maar ook werken met een soort marmering. Eenmaal gespoten kun je de botercrème voor dat doeleind niet meer gebruiken, omdat er al kleur in zit. Een ander voordeel is dat ze hier thuis gek zijn op deze schuimpjes en het geen straf is dat er een doos vol ligt. Deze rozen meringues lagen dan ook voor de hand!

Wat heb je nodig:

– 4 verse eiwitten of eiwitpoeder voor 4 eiwitten
– 200 gram kristal suiker
– 1 zakje vanillesuiker
– Kleurstof naar keuze
– Wilton 1M spuitmondje en spuitzak
 

Bereidingswijze

Meng de suiker en vanille suiker door elkaar. Doe de eiwitten in een vetvrije kom en voeg 1/3 van het suiker mengsel erbij. Begin met kloppen en voeg in gedeelten de rest van de suiker toe. Mix zeker 5 minuten op hoge snelheid tot er een mooie glanzende massa ontstaat en je pieken kunt trekken. Test of het eiwit stijf genoeg is door de kom op zijn kop te houden, als het schuim blijft zitten is het stijf genoeg

Doe in je spuitzak het spuitmondje, voor de rozen gebruik je een 1M van Wilton. Met een tandenstoker heb ik een beetje kleurstof aan de binnenkant van de spuitzak gedaan, net boven het spuitmondje. Het ziet er dramatischer uit dan het lijkt aan de binnenkant, maar dit is slechts 1 druppel americolor ‘maroon’ uitgesmeerd. Op die manier krijg je straks een mix van tinten roze en wit in je rozen. Zelf vind ik dit erg chique staan en ik denk dat dit met botercrème ook goed te doen is!

Spuit nu rozen zo groot als jij wil, hou er wel rekening mee hoe dikker ze zijn hoe langer ze moeten drogen. De eerste drie zullen echt voor het oefenen zijn. De kleurstof is nog niet goed verdeeld en je hebt meer donkere stukken dan verschillende tinten roze. Het spuiten van de rozen is vrij simpel. Je houdt de spuitzak recht boven je werkoppervlak en werkt van binnen naar buiten om een roos te vormen. Een toef die je meestal op een cupcake spuit gaat van  buiten naar binnen.

Warm de oven voor op 80 graden Celsius en leg een stuk bakpapier op de bakplaat. Plaats de bakplaat in het midden van de oven en laat de toefjes zo’n 2 uur drogen/verwarmen. Thuis hebben we een combi magnetron, die automatisch na de baktijd uitgaat. Zelf laat ik de meringues daarna in de oven, tot de oven afgekoeld is.

Bewaar je meringues altijd in een luchtdichte doos, vooral in de zomer met een hogere luchtvochtigheid worden ze snel weer plakkerig omdat ze vocht aantrekken. In een luchtdichte trommel of doos heb je hier geen last van en blijven ze heerlijk knapperig!

Print Friendly, PDF & Email
2 Responses to “Rozen meringues”
  1. Roos says:
    • HandmadeHelen says:

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.