Zoet zonder suiker: Mango framboos taartjes

Sinds een paar weken ben ik lid van de foodbloggersgroep op facebook. Al snel zag ik het berichtje voorbij komen van Emmelien op haar blog ‘zoet en roze’ waarin ze de nieuwe Foodblog Event mei 2013 aankondigde. 
De opdracht? Een zoet recept inzenden waarbij je alleen gebruik maakt van natuurlijke suikers. Denk hierbij aan honing, ruwe palmsuiker of stevia. Dus niet het pak kristalsuiker of de bus poedersuiker die hier standaard in de kast staat en gebruikt wordt in de meeste recepten op mijn blog.
 
Na lang denken hoe ik dit ‘varkentje’ zou wassen, bedacht ik me nog een recept te hebben liggen wat ik al lange tijd wilde uitproberen. Het was een recept voor bananen muffins met honing. Het klonk heerlijk maar viel in werkelijkheid vies tegen! Ik was dan ook zwaar teleurgesteld na mijn eerste hap. Het leek wel brinta die te lang stond… Brrrr! Op zoek naar een alternatief dus!

Blijkbaar wekte dit spontaan een helder moment bij me op en bedacht ik me dat ik prima 2 recepten van mijn eigen blog kon combineren en het suikervrij te maken, door de suiker weg te laten! Men neme de taartschelp van de chocolade koffietaartjes en het recept voor de aardbeien bavarois. Wanneer het fruit wat je gebruikt lekker zoet is, is suiker toevoegen natuurlijk niet nodig!

Wat heb je nodig:

Voor de taartschelp
– 200 gram bloem
– 25 gram gemalen amandelen (amandelpoeder)
– Snufje zout
– 120 gram koude boter in stukjes
– 1 ei
Voor de vulling
– 250 gram gepureerde mango
– 4,5 gram (3 blaadjes) gelatine
– 200 ml slagroom
– Frambozen om te decoreren
– Optioneel wat honing
 

Bereidingswijze

Ook bij dit taartje begin je met het maken van de taartschelp. In een kom voeg je bloem, amandelmeel en zout bij elkaar en meng met je vingertoppen de koude blokjes boter met dit mengsel. Het is de bedoeling dat dit een kruimel mengsel wordt. Zodra het kruimelt voeg je het geklutste ei er door. Het deeg wordt nu plakkerig en moet ongeveer een uur worden gekoeld. 

Wanneer het deeg genoeg is gekoeld kun je dit met wat bloem tot een dunne plak uitrollen. Voor mijn taartjes heb ik weer mijn taartvormpjes van Dille Kamille gebruikt, dit zijn de taartvormpjes met losse bodem van 10 cm. Naast dat het leuk staat, is het ook een goed formaat voor een éénpersoonstaartje. Al is delen wel net zo leuk natuurlijk!

Wanneer je het deeg in de vorm legt, prik dan wel even wat gaatjes in de bodem zodat er geen luchtbellen kunnen ontstaan onder het deeg. Laat het deeg dan nog minimaal een half uur koelen in de vorm in de koelkast, op die manier houdt het straks wat beter zijn vorm. Leg na dit halve uur een stukje bakpapier over de vorm en vul het dan met blindbakvulling zoals bonen, rijst of de speciale bak korrels. Bak de taartschelp op 170 graden Celsius voor 20 minuten met de bakvulling en 10 minuten zonder! Op die manier wordt ook de binnenkant mooi gaar en knapperig.
Begin dan met het maken van de bavavrois. Week de gelatine blaadjes in koud water. Verwarm mango puree en voeg hier later de geweekte gelatine bij. Laat het mengsel afkoelen en licht opstijven terwijl je de slagroom lobbig klopt. Roer het mango mengsel even goed door, voor je dit met de slagroom mengt, anders krijg je klontjes. Mix de twee dan samen en  vul de taartschelp hier mee en laat dit even koelen in de koelkast. Daarna kun je eventueel decoreren met stukje fruit. Een toef slagroom zou natuurlijk ook heerlijk zijn. Doe dit dan wel op de ‘Duitse’ manier, door geen suiker toe te voegen, of zoet dit met een natuurlijke zoetstof.
 
Wanneer je mango iets aan de zurige  kant is, gebruik dan wat honing om de bavarois te zoeten. Om de taartjes af te maken heb ik ze gedecoreerd met framboos. Naast dat de twee fruitsmaken lekker combineren, steekt het rode ook mooi af tegen de lichtgele gespikkelde bavaroisvulling.
Print Friendly
3 Responses to “Zoet zonder suiker: Mango framboos taartjes”
  1. Lisanne says:
  2. Marieke says:
    • HandmadebyHelen says:

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *