Almendras fritas
Naast haar blog heeft Didi ook een webshop in Spaanse producten, het mooie schaaltje waar de amandelen in zitten heb ik ook van haar gekregen. Naast de schaaltjes, borden en potjes van aardewerk verkoopt ze ook typisch Spaanse producten.
Wat heb je nodig:
– 2 el zeezout
– 2 el roomboter
– 4 el olijfolie
– ¼ tl gerookte paprikapoeder
– ¼ tl knoflookpoeder
Laat in een pan de olijfolie met de roomboter smelten. Meng in een kom het zout, de gerookte paprikapoeder en knoflookpoeder. Bak de amandelen in de olijfolie en de gesmolten roomboter goudbruin. Dit kan vrij snel gaan, dus blijf je amandelen goed in de gaten houden en roer het af en toe door met een houten lepel. Laat de amandelen wanneer ze goudbruin zijn uitlekken in een zeef en meng ze terwijl ze nog warm zijn door het kruidenmengsel. Laten afkoelen en serveer ze in een mooi schaaltje.
Inderdaad kun je alles bakken in extra virgin olijfolie en gebruiken voor de huid!. In de echte kun je makkelijk bakken en koken en kun je eigenlijk zo op je huid smeren. Vaak zie je dat extra virgin verkocht wordt als puur, maar let op dat er ook veel gemengde olijfolien op de markt zijn. Je herkend echte extra virgin olijfolie aan de “vlokkerigheid”als de olie onder 8 graden komt. Dan gaan de bestanddelen wat “klonteren”. Dit betekent dat je de echte en pure extra virgin olijfolie hebt. Als deze helder blijft dan is deze absoluut vermengd en is niet aan te raden om in te bakken of in salades te gebruiken. Meestal zitten er dan teveel residuen (andere stoffen, vervuiling) in, die het vlokken tegengaan. Dus de tip van de vakman, vraag als je olijfolie koopt bij welke temperatuur deze gaat vlokken. Als er geen antwoord komt of dat gebeurt niet , dan weet je dat je niet de echte extra virgin olijfolie koopt!
Andreas Van Beek
Olijfolie Manolakis
Dankje voor de tip Andreas! Wat een interessante webshop heb je trouwens.