Brie pizza

Rudolph van Veen maakt in zijn bakery veel lekkers. Vrij in het begin van zijn programma heb ik eens gezegd dat ik alles wilde maken wat hij ook gemaakt heeft. Niet lang daarna ben ik hier op terug gekomen, het is zo veel en het klinkt onwijs lekker! Toen ik Rudolph deze brie pizza zag maken, wist ik vrijwel direct dat ik deze wel wilde maken!
 
Het recept van de rucola pesto heb ik iets aangepast. In de kast lagen nog pijnboompitten waarmee ik de rucolapesto heb gemaakt. Rudolph gebruikte 100 gram cashewnoten hiervoor. Ook heb ik de honing mosterd dressing achterwege gelaten. Het recept hiervoor kun je op site van Rudolphs bakery vinden.

Wat heb je nodig:

Voor het pizzadeeg
– 500 g bloem
– 300 ml water
– 7 g gist
– 1 tl gedroogde oregano
– 15 ml olijfolie
– 12 g zouti
Voor de rucolapesto
– 1 teentje knoflook
– 150 g pijnboompitten
– 75 g rucola
– 200 ml olijfolie
Brie-topping
– 600 g brie
– 1 mespuntje zout
 

Bereidingswijze

Begin met het deeg voor de bodem, dit moet namelijk een half uur rijzen. Maak een kuiltje in de bloem en meng daarin water, gist, oregano en olie. Strooi zout over de bloem aan de buitenkant en kneed de bloem beetje bij beetje door het gistmengsel tot een soepel deeg. Bestuif een kom met bloem, leg het deeg erin en laat afgedekt met plasticfolie ongeveer een half uur rijzen

Verwarm de oven voor op 250 graden Celsius (gaat je oven niet zo hoog? Doe hem dan op de hoogste stand en laat de pizza iets langer bakken) en pel de knoflook. Maal de knoflook in het bakje van de staafmixer met de pijnboompitten fijn. Voeg de rucola en de olijfolie toe en pureer tot een pesto. Breng op smaak met een beetje zout en versgemalen peper. Lijkt deze pesto je niets? Gebruik dan een potje pesto!

Rol het deeg uit tot een rechthoek (of cirkel) ter grootte van de bakplaat en leg de plak op een met bakpapier beklede bakplaat. Besmeer de bodem met de pesto tot aan de rand. Snijd de brie in dunne plakken en beleg de pizza ermee. Bak de pizza in circa 15 tot 20 minuten goudbruin en gaar.

Strooi bij het serveren nog wat rucola over de pizza, naast dat het mooi staat smaakt dit ook goed. De pizza is heerlijk en net uit de oven is hij toch echt op zijn best. Omdat mijn bakplaat niet heel groot is, kon ik twee pizza’s maken zoals op bovenstaande foto. De volgende keer halveer ik het recept dan ook.

Omdat ik geen honing mosterd dressing maakte miste ik toch iets.. In het keukenkastje zag ik een potje honing mosterd walnoten dressing staan die mijn moeder afgelopen jaar kocht in Limburg. Dit maakte het toch echt wel af! Ik kan je dan ook aanraden de dressing er wel bij te maken.

Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.