Foodblogswap: Platbrood met zoete ui en feta

Het blijft me verbazen hoe snel een maand kan omvliegen. Het is weer tijd om mijn foodblogswap gerecht met jullie te delen. Deze maand werd ik voor de tweede keer gekoppeld aan Aranka van natriumarm, waar ik eerder al de heerlijke snickerdoodle koekjes van maakte. Dit keer koos ik een hartig gerecht, iets wat vanaf moment één mijn aandacht trok en er om vroeg om gemaakt te worden! Platbrood met zoete ui!
 
Aan het recept heb ik natuurlijk wat kleine dingetjes veranderd, zo nam Aranka sjalotjes en geitenkaas. Ook een heerlijke combinatie, maar ik was bang dat de sjalotjes iets te zoet zouden worden voor ons. Door de sjalot in te ruilen voor een rode ui, die iets scherper van smaak is dan een sjalot vond ik het een heerlijk platbrood wat ik absoluut vaker ga maken! De geitenkaas was ik stom genoeg vergeten en heb ik daarom ingewisseld voor feta.

Wat heb je nodig:

– 240 gram bloem (plus wat extra voor het kneden)
– 4 gram droge gist
– 150 ml lauw warm water
– 1 el olijfolie
– 1 el oregano
– Snuf zout
Voor de topping:
– 250 gram rode ui
– Klein klontje boter
– 1 el bruine suiker (basterd of rietsuiker)
– 1 el balsamico azijn
– 40 gram grof gescheurde rucola
– 40 gram gekruimelde feta

Bereidingswijze

Begin met het deeg, dit moet namelijk anderhalf uur rijzen op een tocht vrije plek zodat het deeg rustig kan verdubbelen. Meng de bloem met het water, de gist, oregano en olijfolie tot een deeg. Meng dit met een lepel of mixer met deeghaken in een kom tot een beginnend deeg (of gelijk op het aanrecht wanneer je alles met de hand wil doen) en verdeel wat bloem over het aanrecht zodat je straks met de hand verder kunt kneden. Kneed het deeg zo’n 5 minuten tot het een mooi zacht deeg is. Druk met je ene hand de bol naar voren, terwijl je andere hand een stuk bij zich houd en wissel dit steeds af. Tijdens het kneden voel je dat de structuur veranderd. Zelf vind ik het altijd heerlijk om deeg te kneden, een heerlijk ‘dom’ werkje om je gedachten even zijn beloop te laten gaan. Doe wat olie in een kom en leg de bal deeg hier in om te rijzen. Dek hem af met een schone theedoek of een stuk plastic folie.
Snijd de rode ui in dunne ringen (of halve ringen) en laat dit met een klein klontje boter op een laag vuur bakken. Roer af en toe en laat de uitjes lekker zacht worden en wat verkleuren. Voeg na ongeveer 20 minuten de suiker en balsamico azijn toe en laat dit nog zo’n 10 minuten zachtjes verder bakken. Laat de uitjes daarna afkoelen tot het deeg klaar is met rijzen.
 

Het bakken

Leg een vel bakpapier klaar en verwarm de oven voor op 220 graden Celsius. Aranka geeft als tip om de bakplaat ook voor te verwarmen, ideaal omdat je daardoor een knapperige buitenkant krijgt van het brood. Als het deeg is gerezen druk je met je vingers de lucht uit het deeg en rol je het deeg tot een ovaal uit van ongeveer een halve centimeter dikte op het bakpapier. Leg het brood met bakpapier op de hete bakplaat en bak dit zo’n 12 tot 14 minuten. Scheur alvast de helft van de rucola en leg de feta klaar. Verdeel na de 12 tot 14 minuten de uien, rucola en feta over het brood en bak dit nog zo’n 6 tot 8 minuten zodat de feta lekker zacht wordt.

Verdeel na het bakken nog wat extra rucola over het brood en eet smakelijk! Wij aten het brood als lunchgerecht, maar het zou ook heerlijk zijn met een kop zelfgemaakte soep als voorgerecht. Het platbrood is knapperig aan de buitenkant maar luchtig en zacht van binnen. Samen met het zoete van de ui, het peperige van de rucola en het zoute/hartige van de feta is het een super combinatie.
 

Ben je benieuwd wie er nog meer gefoodblogswapped hebben? Volg dan @foodblogswap op twitter. Zelf ben ik ook op twitter te vinden als @handmadehelenNL. Annelies van Liezie Peasy maakte de duivelse chocolade cake met als twist een frisse yoghurt frambozen vulling voor haar jarige dochter. 

Print Friendly, PDF & Email
6 Responses to “Foodblogswap: Platbrood met zoete ui en feta”
  1. Marloes says:
  2. nicolekookt says:
  3. HandmadebyHelen says:
  4. Aranka says:
  5. Alie says:
    • HandmadeHelen says:

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.