Review: Bakken met haver

Toen ik dit boek ‘Bakken met haver’ voorbij zag komen was ik meteen benieuwd. Een bakboek over bakken met haver (en dus zonder tarwe en ook nog eens zonder suiker). Hoe tof is dat? Havermout kun je bijna overal kopen, maar lees wel de ingrediënten lijst. Het kan namelijk toch wat sporen van tarwe kan bevatten, verder is het glutenvrij. Het boek is dan ook perfect voor mensen die glutenvrij eten. Kleine waarschuwing wel; in het boek zitten een aantal recepten die wel gluten bevatten door het gebruik van rogge.
Review: Bakken met haver | HandmadeHelen

Hoe werkt het boek

Natascha verteld in het boek dat ze twee jaar geleden besloot te stoppen met het eten van snelle koolhydraten en suiker. De lichamelijke klachten die ze had, namen af en daarom bleef ze vasthouden aan dat eetpatroon. Toch begon ze het bakken en het eten van een koekje of wat lekkers bij de koffie te missen. Een mooi begin voor dit boek dus! Het boek begint dan ook met de veel gestelde vragen, hier komt o.a. voorbij dat er een aantal recepten rogge bevat, maar ook meteen hoe je deze ingredienten kunt vervangen. Het is dan ook niet zomaar een bak boek. Bakken met haver is iets ingewikkelder dan met gewone bloem. Het mist namelijk gluten, waardoor het verwerken soms wat moeilijker is.
 
Dit boek, zonder tarwe en suiker past bij het gezondere bakken, maar is wel iets waar je volledig aan moet wennen. Natascha zegt het heel eerlijk in het begin, je moet jezelf leren om te wennen aan de smaken van koek, cake en taartjes. Het bevat geen suiker, honing of andere vorm van suiker.  Natascha ging hiervoor op zoek en vond de zoetheid in vanillepoeder, kaneel en kokos.
 
In het boek vind je zowel zoete als hartige baksels van cake en koekjes tot quiches en zelfs kaneelbroodjes. Ieder hoofdstuk heeft een eigen soort baksel en bevat naast de recepten, ook uit een gedeelte met tips en tricks. Hierin verteld Natascha bijvoorbeeld hoe het bewaren van koekjes gaat, of wat handige tips zijn voor het deeg.
Review: Bakken met haver | HandmadeHelen

Layout en fotografie

Wat ik altijd erg tof vind, is wanneer de auteur ook de fotografie van het boek heeft gedaan. Natascha heeft voor dit boek de foto’s gedaan. Op twitter volg ik Natascha en zag ik zo nu en dan wat sneak peeks voorbij komen. Erg leuk om het gedrukte exemplaar nu in mijn handen te hebben! Ieder recept heeft een volledige pagina voor een foto, waardoor je weet hoe je baksel eruit kan komen te zien.
Review: Bakken met haver | HandmadeHelen
Het boek zal hier zeker gebruikt worden. Zo kreeg mijn moeder vlak voor het boek hier op de mat viel het advies om minder tarwe en suiker te eten. Omdat er in het boek geen gekke vervangers of ingrediënten gebruikt worden kun je vrijwel meteen beginnen met bakken. De appel muffins die op de cover van het boek staan waren dan ook een succes! 
 
Benieuwd naar het boek? Bestel het dan o.a. hier. Het boek kost €22,50 en hiervoor krijg je een hardcover boek met 184 pagina’s en 60 recepten.
 

Met dank aan uitgeverij Aerial voor het toezenden van een recensie exemplaar.
Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.