Review: Bakken met Niels

Bij het grote publiek is Niels van Til nog niet heel bekend. Hier in de streek echter wel. Ik zag hem voor het eerst op het Festival der zoete verleidingen en kom hem sinds dien op veel plekken tegen. Voor Niels het roer omgooide en met een bakkar door het land ging reizen, was hij accountmanager van bak- en streekproducten. Daarvoor deed hij aan de Hanze hogeschool een opleiding Food & Business. 
 
Naast zijn bakkar waarmee hij rond reist, verkoopt hij via zijn website een paar handige mixen, bak pakketten en vormen voor sloffen, rondo’s, kano’s en carre’s. Bakken met Niels | HandmadeHelen

Hoe werkt het boek

Het boek is opgedeeld in 10 hoofdstukken. Zo start Niels met het hoofdstuk ‘een goed begin is het halve werk’. Hij loopt hierin alle aspecten van het bakken bij langs, van eieren en vetstof, tot materialen en het gebruik van de oven. Alles wat je in de basis moet weten legt hij kort en bondig uit. Het tweede hoofdstuk staat kort stil bij wat vaktermen, die je door het hele boek terug vind.
 
Het derde hoofdstuk ‘beeldig beslag & verrukkelijke vullingen’ geeft je precies wat het omschrijft. Niels deelt heerlijke basis recepten voor vullingen als amandelspijs, banketbakkersroom en karamel. De hoofdstukken daarna zijn per ‘soort’ ingedeeld. Zo is er een speciaal hoofdstuk voor rondo’s en ook een voor sloffen. Maar in beide hoofdstukken geeft Niels duidelijk aan dat je deze rondo’s en sloffen ook best kan verwisselen voor elkaar. 
 
De hoofdstukken seizoenen, bijzondere baksels en specials voor speciale dagen geven leuke en lekkere recepten die je slof of rondo net even specialer maken. Als wat meer ervaren bakker gaf het mij vooral veel inzichten over de topping van een slof. Niels laat zien dat je het niet gek genoeg kunt bedenken! De Speculaas slof en de tiramisu slof gaan dan ook zeker op mijn bak lijstje.
 
Erg bijzonder vind ik het hoofdstuk ‘hartige lekkernijen’. Hierin geeft Niels 5 hartige recepten waarbij je zijn bakvormen kunt gebruiken. Niet het eerste waar ik aan zou denken bij het kopen van dit boek, maar zeker een leuke aanvulling!
Bakken met Niels | HandmadeHelen

Fotografie en layout

Het boek heeft een grappig formaat, het is namelijk een liggend A5. Toch bladert het lekker door en is het boek heerlijk overzichtelijk! Ieder recept heeft prachtige foto’s, die het gebak goed weergeven. Maar in het boek is ook voldoende ruimte voor prachtige sfeerbeelden. Zo zie je de plekken waar Niels graag komt voor ingredienten en waar je zijn spullen in de regio kunt kopen.
 
Door het hele boek geeft Niels tips en informatie die in opvallend gekleurde cirkels zijn weergegeven. Waardoor het voelt alsof Niels vlakbij is terwijl je met zijn recepten aan de slag gaat.
 
Achterin het boek is er ruimte voor wat aantekeningen, waardoor je het boek helemaal kunt personaliseren door je eigen recept ideeën toe te voegen.
Bakken met Niels | HandmadeHelen
Ik vind het een prachtig boek wat laat zien wie Niels is en waar hij met bakken voor staat. Bij bakken met Niels denk ik aan sloffen en rondo’s met niet teveel poespas en dat is precies wat dit boek is. Een feest om te mogen lezen en meteen kriebels om te gaan bakken. Met Moederdag aankomend weekend weet ik waar ik mijn moeder blij mee maak, een heerlijke slof!
 
Benieuwd geworden? Het boek is o.a. hier verkrijgbaar en kost €14,95. Voor dit geld krijg je een hardcover boek met 151 pagina’s vol tips, recepten, stap voor stap foto’s en mooie sfeer foto’s uit de regio waar Niels zijn producten haalt.
 

Met dank aan uitgeverij Scholten voor het toesturen van dit boek.
Print Friendly, PDF & Email
One Response to “Review: Bakken met Niels”
  1. Annie says:

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.