Review: Bakken met kennis

Dit boek ligt hier al even op tafel. Met alle drukte voor kerst kwam ik er nog niet aan toe om de review met jullie te delen. Toch heeft het er niet alleen gelegen, ik heb vooral veel gelezen en gebladerd. Het voelde zelfs een beetje als studeren. Wanneer je een beetje van bakken houdt weet je dat verschillende verhoudingen verschillende effecten hebben.  Mocht je meer kennis over bakken willen hebben is dit een prettig boek om te hebben. Bakken met kennis is precies zoals de titel verklapt, veel kennis over het bakken.
 
De auteur Eke Mariën kun je kennen van de boeken ‘cook & chemist’ en koken met kenns of van de website koken met kennis. Hij heeft voor dit boek de kennis rondom bakken goed uitgeschreven. Je vind er namelijk ook recepten met bijvoorbeeld aquafaba (kikkererwtenvocht wat eiwit vervangt) en avocado.
Review: bakken met kennis | HandmadeHelen

Hoe werkt het boek

Het boek bestaat uit 10 hoofdstukken, van the big five (de belangrijkste ingrediënten) tot en met brood. Per hoofdstuk is er een intro met informatie waarna de recepten volgen. Iets unieks in dit boek is het hoofdstuk weglaten en vervangen. Eke verteld precies hoe je dingen kunt vervangen of weglaten. Bij iets precies als bakken is dit vaak een kwestie van testen en testen tot je weet hoe het werkt, fijn dus dat Eke dit heeft gedaan. Alle eigenschappen van ingrediënten worden besproken en zo leer je dus ook dat een cake zonder suiker een ander product wordt. 
 
De recepten in het boek zijn erg uiteenlopend. Van biscotti tot soufles, cake en hartige taart. Je vind er voor ieder wat wils. Ook heeft vrijwel ieder recept een gedeelte met tips en een stukje kennis om te begrijpen waarom het zo in elkaar zit. Je hebt dus niet alleen het recept voor iets lekkers, maar leest ook precies hoe je tot dit eindproduct gekomen bent.
Review: bakken met kennis | HandmadeHelen

Layout en fotografie

In het boek staan prachtige foto’s. Ik ben er dol op wanneer er niet teveel poespas is en je precies ziet wat je gaat bakken. Een nadeel van dit boek is echter wel dat niet ieder recept een mooie foto heeft. Ik ben een beelddenker, waarbij ik dit een echte must vind om alvast het eindresultaat in mijn achterhoofd te kunnen hebben.
 
De layout van het boek is vrij simpel maar erg duidelijk. Zo is de opbouw van het boek helder en logisch. Eerst theorie voor je aan de slag gaat. Grapte ik in het begin van deze blogpost al dat het bladeren en lezen door dit boek op studeren lijkt, voelt dit op een prettige manier wel zo. 
Review: bakken met kennis | HandmadeHelen
Benieuwd geworden naar het boek? Het is te koop voor €29,99 bij o.a. Bol.com. Voor dit geld krijg je een hardcover boek met goed uitgelegde theorie en 80 recepten.
 

Met dank aan uitgever Karakter voor het toezenden van een recensie exemplaar
Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.