Review: Een appel per dag

Appels! Ik ben er dol op. Niet alleen vind ik ze lekker om zo te eten, maar uit de oven met wat suiker en kaneel, als appelflap of in een beignet.  Het zijn heerlijke traktaties. Ik werd dan ook enthousiast toen ik het boek een appel per dag zag en even doorbladerde in de winkel. Maar liefst 70 recepten met appel in de hoofdrol!
 
De cover van het boek is erg mooi, al komt dit digitaal niet helemaal over. De titel is namelijk van gouden folie. In het hele boek vind je diverse illustraties en fonts, die het boek een gezellige sfeer geven. De foto’s zijn niet allemaal modern, er zitten ook kiekjes en pagina’s tussen die een retro gevoel oproepen. Iets wat ik zelf best goed vind passen bij appel.
Een appel per dag | HandmadeHelen

Hoe werkt het boek

Het boek begint met een praktisch gedeelte om alles over appels te weten te komen. Het is echte theorie over diverse soorten appel rassen, de bomen, de teelt en hoe je appels het best kunt bewaren. Ook worden er wat basis recepten gedeeld die je als appel lover echt zult koesteren. Ik dacht zelf best wat van appels te weten, maar wat is mijn kennis vergroot!
 
Na de basis is het boek verdeeld in 13 hoofdstukken, namelijk: Cider, Mijn tien appeltaarten, Elstar, Golden delicious, Royal gala, Granny smith, Jonagold, Reinette grise du Canada, La reinette clochard, Reind des reinettes, Cox orange pippin, Schone van Boskoop en Combinaties met appel. Erg creatief trouwens om de hoofdstukken een appel naam te geven, het geeft alvast een indicatie welke recepten het best bij die appel zullen passen. Een appel per dag

Geschiedenis van de appels

De meeste hoofdstukken beginnen met een korte geschiedenis van de appel, die de naam leent aan het hoofdstuk. Hierin lees je over hun smaak en waar je ze het best voor kunt gebruiken. Daarnaast zie je onderaan de pagina een kalender per maand voor de verkrijgbaarheid van de appel in welke periode. Al kun je de meest standaard appels in Nederland het hele jaar door krijgen. Gelukkig staat er bij de meeste recepten ook voor welke appel je ze eventueel kunt wisselen.
een appel per dagDe moeilijkheid van de recepten variëren van makkelijk naar moeilijk. Daarbij zijn er recepten die zo klaar zijn en recepten die langer duren door bijvoorbeeld een lange voorbereidingstijd. Het zijn niet alleen de appeltaarten, maar ook desserts en baksel variaties met appel. Het meest nieuwsgierig ben ik naar de Granny sorbet, een ijsje van granny smith appels. Het lijkt me onwijs lekker!
 
Bij ieder recept staat duidelijk bovenaan de pagina aangegeven welke ingrediënten je nodig hebt. Daarna volgt het stappenplan, heel overzichtelijk en duidelijk. Als fervent bakster, weet ik inmiddels wel zo’n beetje wat ik voor een baksel nodig heb aan spullen om het klusje te klaren. Het enige minpuntje wat ik in dit boek kan vinden is dat een dergelijke lijst bij de recepten ontbreekt. Een tip hiervoor is het grondig doorlezen van het recept en zelf even kort op te schrijven of direct te pakken wat je nodig hebt, al is dit voor de minder geduldige bakkers misschien wat veel gevraagd.
 
[bol_product_links block_id=”bol_5667614075735_selected-products” products=”9200000045609654″ name=”appel” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″] 
 
Van uitgever GoodCook kreeg ik een digitaal recensie exemplaar toegezonden.
Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.