Broodstengels met groene olijven

Nadat ik bij de boekpresentatie van Robèrt van Beckhoven was, jeukten mijn handen om eindelijk eens met ‘echt’ brood aan de slag te gaan. Wees eerlijk, worstenbroodjes zijn heerlijk, maar een ‘echt’ brood is toch iets anders. Al snel had ik een recept uitgekozen, kadetjes. Niet die bolletjes die je in de winkel koopt, maar echte kadetjes met zo’n inkeping in het midden waardoor het daadwerkelijk op een stel ‘kadetten’ lijkt. Eenmaal in mijn enthousiasme wilde ik aan de gang gaan, toen ik toch maar besloot om eens te checken hoe hoog mijn oven daadwerkelijk zou gaan. Kleine broodjes en bolletjes kun je volgens Robèrt het beste kort en heet bakken op zo’n 240 graden Celsius. Oeps, dat deed mijn oven dus niet! Op zoek naar een ander brood recept!
 
Via facebook deed ik mee aan de Heel Holland Bakt challenge van Oldenhof, een geweldige kookwinkel waar ik niet te vaak moet komen (ook niet online!). Ze hebben alles waar je als thuisbakker en thuiskok van kan dromen. Met mijn pindakaas koekjes won ik week 7, waardoor ik het boek ‘Bakken met Paul Hollywood’ won. Paul Hollywood is het Engelse jurylid in ‘moeder van HHB’, the Great Britsh Bake-off. Naast een sympathiek ogende man is het ook een geweldige bakker! In zijn boek vond ik kleine broodstengels met groene olijven die, gelukkig voor mij, minder heet gebakken hoefden te worden. Met het recept van Paul en de trucs van Robèrt moest mijn poging tot broodbakken wel lukken!

olijven broodstengels

Wat heb je nodig:

Voor zo’n 14 stengels van ongeveer 70 gram.
– 500 gram tarwe bloem
– 10 gram zout
– 10 gram instant gist (gebruik je liever bakkersgist? Neem dan per 1 gram gist 3 gram bakkersgist)
– 400 ml lauw warm water
– 2 el olijfolie
– 300 groene ontpitte olijven (goed laten uitlekken en halveren)
– Extra bloem om het deeg te bestrooien
 

Bereidingswijze

Wanneer je olijven met pit neemt, begin dan met het ontpitten van de olijven en snijdt ze in stukjes. Paul hield ze liever heel, ik deed ze door de helft. Ook dat was hier thuis dat niet ieders favoriet. Je had nu in één hap een hele olijf en de hap daarna vaak niets, waardoor het ene stukje nog lekkerder smaakte dan de andere. Ik raad dan ook aan om ze in schijfjes of kwarten te snijden. Een variatie hierop staat ook al op de planning, namelijk met zongedroogde tomaatjes, die lijkt me echt heerlijk!
 
Vet een vierkante vorm in met olijfolie om het deeg straks in te laten rijzen. Een vierkante raad ik echt aan, dit helpt straks met het vormen van het deeg zodat je niet teveel lucht verliest. Ik nam mijn vierkante 25×25 cm bakvorm, maar een vierkante afwasteil waar minimaal 2 liter in zou kunnen voldoet ook. 
Broodstengels met groene olijven | HandmadeHelen
Mix daarna in de kom van je staande mixer (handmixer kan ook, maar een staande mixer is ideaal hiervoor) de bloem met aan de ene kant het zout en aan de andere kant het gist. Van Robèrt heb ik geleerd dat je hier het best een ‘vlinder’ klopper voor kunt gebruiken. Dit is niet de deeghaak maar die V vormige klopper die bij je staande mixer zit. Voeg dan de olijfolie en 300 ml water toe en houdt de rest nog even apart. Mix dit langzaam tot alles een bal samenkomt. Voeg dan de rest van het water toe. Het deeg hoort nat te zijn en dit blijft het ook. Paul zegt in zijn boek dan ook, even doorzetten want het resultaat is echt heerlijk!  Voeg dan de stukjes olijf toe en mix dit kort tot alles samenhangt. Doe het deeg in de ingevette vorm en laat het minimaal een uur tot anderhalf uur rijzen, of tot het 3 keer is verdubbeld in omvang.
Broodstengels met groene olijven | HandmadeHelen
Leg een laagje bloem  op je werkplek en laat hier het deeg voorzichtig uit de vierkante kom komen. Druk dit niet plat zoals je met gistdeeg zou verwachten, maar laat het zijn gang gaan (het zal iets uitlopen). Verdeel ook wat bloem aan de bovenkant van het deeg. Zonder dit is het deeg te plakkerig om mee te werken. Rek dit zonder teveel lucht te verliezen uit tot een grove rechthoek en verdeel dit in 14 gelijke stukjes. Ik deed dit door met een pizza snijder de rechthoek in de lengte door de helft te snijden en daarna 7 keer horizontaal te snijden. Leg dan 3 a 4 vellen bakpapier klaar en rek ieder stukje deeg, stuk voor stuk, in de lengte uit tot zo’n 20 cm. Leg na iedere keer uitrekken het deeg op een stuk bakpapier en laat dit nog zo’n 30 minuten rijzen. Bak de broodstengels daarna, een bakpapier per keer, in zo’n 10 tot 15 minuten op 220 graden Celsius bruin. De baktijd kan wat variëren, dit heeft te maken met de warmte van je oven. Mijne moesten er iets langer in (zo’n 2 minuten), dus hou het bakken even goed in de gaten.
 
De stengels zijn heerlijk luchtig en smaken prima bij de borrel of een soepje. Het is even wat werk met dit slappe natte deeg, maar ze zijn hier nu al favoriet! Ze hebben zelfs al een (iets minder smakelijke) bijnaam gekregen door die hele olijven.
Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.