Chocolade koffie cake

Het hele jaar wil ik al een mooie taart met minimaal twee of drie lagen bakken. Deze chocolade koffie cake was hier dan ook de basis voor. Iedere poging verliep echter anders.. Niet erg natuurlijk, er kwamen steeds heerlijke taarten uit… Maar er moet en zal nog een meerlaagse taart online komen dit jaar! 
 
Deze cake had eigenlijk uit twee lagen moeten bestaan, maar na wat ongelukjes in de keuken bleef deze heerlijke laag over. Stiekem maar beter ook, zo kun je nog terug voor een tweede stukje want hij is minder machtig! Met een chocolade slagroom laag als topping is deze fudgy cake helemaal af. Mocht je nu wel een dubbele taart willen maken, verdubbel dan het cake beslag en neem een stevigere vulling, bijvoorbeeld een opgeklopte ganache of botercrème.
Chocolade koffie cake

Wat heb je nodig:

Voor een 20 cm cake
– 125 gram bloem
– 175 gram suiker
– 45 gram cacao
– ½ tl baksoda
– ½ tl bakpoeder
– Snuf zout
– 1 ei maat L
– 120 ml karnemelk
– 50 ml zonnebloemolie
– ½ tl vanille extract
– 120 ml koffie
– 50 gram melk chocolade
Voor de topping
– 200 ml slagroom
– 2 el suiker
– ½ el chocolade pasta
– 10 gram fijn geslagen koffie boontjes
– Chocolade krullen
 

Bereidingswijze:

Verwarm de oven alvast voor op 175 graden Celsius en bekleed een ronde bakvorm van 20 cm met een papiertje op de bodem. Vet de zijkant licht in, maar gebruik geen bakpapiertje. Het beslag is erg dun, dus mocht je een springvorm hebben, pak de onderkant dan in met wat aluminium folie zodat het niet kan lekken.
 
Zet een kop gewone koffie, dit hoeft niet extra sterk. Hak de chocolade in stukjes en laat deze oplossen in de koffie en roer dit goed door. Ik maak deze cake met een garde, zo blijft hij mals en luchtig en heb je minder kans op het overmixen. Mix met de garde dan ook de bloem, cacao, suiker, bakpoeder, baksoda en zout goed door elkaar. In een andere kom mogen dan de olie, karnemelk, het ei en de vanille extract door elkaar worden geroerd. Voeg hier in twee delen de bloem door en roer als laatst het koffie chocolade mengsel erdoor. Giet het beslag in de vorm en bak hem in 40 tot 45 minuten gaar of tot een prikker schoon uit de cake komt.
 
Laat de cake 10 minuten in de vorm zitten en laat hem daarna goed afkoelen op een rooster voor je verder gaat met de topping. Klop hiervoor de slagroom met de suiker tot stevige pieken. Op het einde mag de chocolade pasta er bij. Mix dit met een garde door de slagroom tot een egaal geheel. Ik vond een potje chocolade pasta met stukjes koffieboon erdoor in de Lidl afgelopen voorjaar, maar dit kun je ook goed zelf maken. Hak hiervoor de koffieboontjes tot fijn gemalen stukjes, maar niet zo fijn als gemalen koffie. Mix dit tot het egaal is en verdeel het over de afgekoelde cake. Bewaar de cake afgekoeld in de koelkast.
Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.