Terugblik: De 12 streekbaksels van 2015

In 2015 deelde ik iedere maand een heerlijke streekbaksels, of iets wat typisch Nederlands is. Ondanks dat ik ze braaf iedere maand onderin deelde, zodat je het geheel kon blijven volgen, leek het me erg leuk om in dit bericht de 12 bekende en minder bekende baksels te delen die ik binnen deze challenge heb gebakken.
 

Kniepertjes 

Ik trapte de challenge af in januari, door deze heerlijke kniepertjes te delen. Inmiddels met een vernieuwde foto! Met een klein vleugje kaneel zijn deze heerlijke koekjes niet weg te denken op nieuwjaarsdag binnen de familie.
Kniepertjes | HandmadeHelen

Bossche bollen

Ook Bossche bollen mochten in deze challenge niet ontbreken. Hier in huis misschien wel de favoriete variatie op een slagroomsoes! Mocht je nog een manier zoeken om hem zonder smeren te eten, hou de bol dan op zijn kop. De chocolade laag zal het smeren tegen gaan. Het schijnt dat Bossche bol liefhebbers het een schande vinden om het met mes en vork te eten.
Bossche bollen | HandmadeHelen

Stroopwafels

De stroopwafels zijn hier thuis echt favoriet en ook deze koeken zijn niet heel lastig te maken. Wel heb je er een wafelijzer voor nodig, die je ook  bij de kniepertjes gebruikt.
Stroopwafels | HandmadeHelen

Groningse eierballen

Het eerste en ook het laatste hartige recept in deze challenge waren de Groningse eierballen. Een heerlijk stukje jeugdsentiment die uiteindelijk makkelijker te maken was dan ik dacht! Een eierbal is iets wat origineel uit Groningen komt, al kennen hele kleine delen van Drenthe en Overijssel hem ook. Hier in de omgeving is er één snackbar waar ik weet dat ze hem maken en verkopen, des te blijer was ik dan ook met het recept wat ik vond en dit geslaagde experiment!
Groningse eierballen | HandmadeHelen

Kozakken

Deze kozakken die ik in mei deelde, moesten voor mij ook echt in deze maand. Hoe bekend de kozak is buiten Twente durf ik niet te zeggen. Ze zijn voor mij in ieder geval heel speciaal en de kozakken die ik soms in de supermarkt zie liggen halen het niet bij de kozakken van ‘vroeger’.
Kozakken | HandmadeHelen

Roze koeken

Dan natuurlijk de bekende roze koeken! Best een gekke naam voor een cakeje met glazuur, maar zeker een klassieker binnen mijn jeugdsentiment.. Mijn oma had deze koeken volgens mij standaard in huis en met een glas cassis is mijn hele herinnering hieraan compleet.
Roze koeken | HandmadeHelen

Weesper moppen

Een heerlijk, maar simpel koekje deze Weesper moppen. Het heeft iets weg van een bitterkoekje, maar is stukken makkelijker te maken. Ik zag ze ook al een aantal keer voorbij komen op instagram na deze challenge! Erg leuk om te zien en te horen trouwens dat steeds meer van jullie de recepten maken en dit ook laten horen! Weesper moppen | HandmadeHelen

Jan Hagel koekjes

 Jan Hagel koekjes mochten ook niet ontbreken. Deze kaneel geurende koekjes met grote stukken parelsuiker (of hagelsuiker) zijn naast lekker bij de koffie, ook goed voor leuke koffie gesprekken! Zo kregen we het ooit eens over de hagels op deze koekjes en waarom hagelslag wel de zelfde naam heeft (hagel) maar niet dezelfde vorm…..
Jan Hagel koekjes

Amsterdamse Koggetjes

Deze bekende Amsterdamse koggetjes, ook wel nougatientjes genoemd maakte ik ook binnen de challenge. Het is een koekje met heerlijke stukjes butterscotch in een zanderig koekje. Pas toen ik ze gemaakt had, zag ik ze wat vaker in de winkel liggen. Gek dat je dan pas op de koekjes in de supermarkt gaat letten!
Amsterdamse koggetjes - Nougatientjes | HandmadeHelen

Deldense moppen

Dat speculaas iets typisch Nederlands (speculoos in Belgie) is niet gek. In deze challenge deelde ik dan ook twee recepten met speculaaskruiden. In begon in oktober met deze Deldense moppen. Het zijn eigenlijk brosse koekjes die smaken naar speculaas met een extra hint van amandel. Je bakt ze zonder ei en met een toevoegingen van amandelschaafsel of snippers door het deeg is hij helemaal af.  
Deldense moppen | HandmadeHelen

Gevuld speculaas

Het gevuld speculaas kon ook niet achter blijven! Heerlijk speculaas gevuld met spijs en afgemaakt met amandelen. Eigenlijk een grote zonde dat we dit alleen rond sinterklaas eten!
Gevuld speculaas | HandmadeHelen

Appelflappen

Als laatst, maar zeker niet de minste! In december deelde ik deze appelflappen met jullie. Ook weer echt een stukje jeugdsentiment en misschien op de cake na, wel het eerste baksel wat ik vroeger zelf maakte.
Appelflappen | HandmadeHelen
Met het einde van deze challenge staat er voor 2016 natuurlijk al een nieuw idee klaar! Dit jaar hoop ik jullie 12 heerlijke high tea recepten te geven, waardoor je straks genoeg inspiratie hebt om te high tea-en!
Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.