Focaccia met tomaatjes en mozzarella

Brood bakken gaat me steeds gemakkelijker af en durf ik steeds vaker met nattere deegjes te werken. Ik mag zelfs toegeven dat ik het erg leuk vind om te doen! Ik experimenteerde al eens met het natte deeg van Paul Hollywood, bij deze broodstengels met groene olijven en ook dit recept komt uit het boek ‘bakken met Paul Hollywood’. Deze Focaccia met tomaatjes en mozzarella is een snel en simpel brood wat goed bij een lunch of bij een soep geserveerd kan worden. 
 
In de foodybox die ik vlak voor de Pasen kreeg van Kroon op het werk, zaten heerlijke zoete tomaatjes van Looije. De helft was dan ook al zo verdwenen, lekker om van te snoepen maar ook op een boterham met wat oude kaas. Toch lukte het om wat tomaatjes achter te houden, voor deze smakelijke broden!  De Looije subliem tomaatjes zijn bij de AH te vinden en kosten voor een doosje van 180 gram, €2,69
Focaccia met tomaatjes en mozarella | HandmadeHelen

Wat heb je nodig:

Voor 2 kleine broden of 1 grote
– 250 gram tarwebloem
– 5 gram gist
– 5 gram zout
– 200 ml lauw water
– 1 el olie
– 125 gram mozzarella
– Oregano
– 10/15 kleine tomaatjes
– Olie om te sprayen
 

Bereidingswijze

Iets wat me blijft opvallen bij het natte deeg van Paul Hollywood, is dat hij vierkante rijs vormen aanraad. Dit helpt goed bij het vormen van het deeg, zodat je zo min mogelijk lucht verliest. In mijn geval nam ik een vierkante 25x25cm bakvorm, maar een vorm voor minimaal 2L aan inhoudt kan goed. Vet deze vorm goed in met wat olijfolie en zet hem weg.
 
Mix daarna in de kom van je staande mixer de bloem met aan de ene kant het zout en aan de andere kant het gist. Voeg ongeveer driekwart van het water toe en mix dit langzaam tot het deeg samen komt. Dan mag langzaam het overige water toe en laat het dan 7/8 minuten op een middelhoge stand goed kneden. Voeg dan de olijfolie toe en laat de mixer nog zo’n 2 minuten draaien. Het deeg is erg plakkerig, vet dan ook een spatel lichtjes in om het deeg in je vorm over te zetten. Laat het deeg op een warme plek minimaal een uur rijzen, of tot het 2 keer is verdubbeld in omvang.
 
Verwarm de oven dan voor op 210 graden Celsius en leg een vel bakpapier op je bakplaat. Bebloem je werkbank met wat bloem en eventueel wat fijne griesmeel als je dit in huis hebt. Laat het deeg uit de vorm komen. Druk het deeg niet plat, maar snij het wel in twee stukken. Rek ieder stuk voorzichtig wat uit en leg dit met tussenruimte op de bakplaat. Halveer de tomaatjes en druk deze her en der in het brood. Doe dit ook met de mozzarella en strooi wat oregano over de broden heen naar smaak. Zet de bakplaat afgedekt nog zo’n 20 minuten weg, om het deeg tot rust te laten komen en bak hem dan in ongeveer 20 minuten goudbruin en gaar. 
 
Het brood smaakt warm het lekkerst, spray voor het serveren nog wat olie over de bovenkant en snij hem in stukken. Olijfolie kun je tegenwoordig in spray bussen kopen, ideaal voor het invetten van kommen en bij het afmaken van je gerecht!
 
 
 
 
Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.