Fotoboek bij fotofabriek

Eind vorig jaar kreeg ik van Fotofabriek.nl de vraag of ik een fotoboek wilde maken gebaseerd op mijn recepten. Ik kende fotofabriek.nl nog niet, maar een eigen privé receptenboek maken stond al even op mijn lijstje! Toen mijn zusje op zichzelf ging wonen leek me dit namelijk een super leuk cadeautje, maar ook voor andere speciale gelegenheden is dit een gaaf en gepersonaliseerd cadeau!
 
Bij fotofabriek kun je software downloaden om aan een scala foto items te werken. Van fotoboeken tot kalenders en allerlei bedrukte artikelen kun je zelf bepalen hoe het eruit ziet. Enige nadeel? Een fotoboek met hardcover kan niet met de online software worden gemaakt.
 
Ik maakte dus een boek met een aantal van mijn favoriete recepten. Bloggen ben ik begonnen om mijn recepten bij elkaar te hebben, maar een leuk boek met wat mooie foto’s en recepten vind ik wel erg tof om te hebben. Ook handig om eens op mijn werk aan cliënten te laten zien wat ik toch allemaal doe. Want dat ik van bakken hou weten ze inmiddels.

Voordelen en nadelen

Het maken van een receptenboek is leuk maar met dit formaat (a4) moet je goed uitkijken hoe je de kwaliteit van je foto’s is. Een volledige pagina met een foto zoals je die in kookboeken ziet is eigenlijk niet haalbaar, tenzij je weet waar je op moet letten bij het maken van de foto’s. Wel geeft de software aan of de grootte die je wil goed, acceptabel of slecht is qua resolutie. Dit geeft weer hoe scherp je eindresultaat is. Mijn eindresultaat foto’s, die de blog halen verklein ik altijd. Voor het boek ging ik weer aan de slag met onbewerkte foto’s. Het koste iets meer tijd, maar dit kwam het eindresultaat zeker ten goede. De wit rand moest ik aanhouden, omdat mijn foto´s anders nog te klein waren.
 
De sjablonen zijn vooral op landschap stijl foto’s gericht, waar ik juist portret stijl foto’s maak. Het vinden van handige sjablonen was ook een hele klus, maar uiteindelijk heb ik de sjablonen alleen voor volledige pagina’s gebruikt. In Photoshop heb ik de receptpagina´s gemaakt, omdat ik met de software opties niet tevreden was voor de teksten. Het zou tof zijn om zelf losse sjablonen voor teksten op een pagina te kunnen plakken.
 
De software liep een aantal keer vast, waardoor ik mijn hele project nogmaals moest opstarten. Niet heel fijn. Toch werd ik iedere keer wat handiger met de software door het keer op keer te doen.

Eindoordeel

Het boek werd vrij snel geleverd en tijdens het proces wordt je goed op de hoogte gehouden. Ik kreeg per mail een filmpje toegestuurd van het drukke van de cover van het boek! Dit krijgt iedere klant, wat het hele proces extra speciaal maakt vind ik. Het boek komt goed verpakt en komt dan ook zonder beschadigingen aan.
 
Ik was erg benieuwd naar de kwaliteit van de foto´s. Omdat ik hier in het proces erg mee bezig was viel dit me absoluut niet tegen. Fijn dat dit in de software ingebouwd zit, zodat je bij het eindresultaat geen teleurstelling hebt. Mijn cover was mat en de pagina’s aan de binnenkant van het boek zijn met glans. Dit geeft een chique look aan de foto’s. De kleuren zijn perfect wat mij betreft en ook de foto’s zijn erg mooi gedrukt. 

Handige tips:

– Maak een map met alle foto’s aan, zodat je niet door je hele computer hoeft te zoeken in de software
– Sla tussendoor je project op!
– Let goed op de kwaliteit van je foto’s, door te kijken of de resolutie acceptabel genoeg is in de software.
 
Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.