Getest: Bananenbrood van Koopmans

Wanneer er nieuwe producten uitkomen van Koopmans krijg ik deze vaak toegestuurd. Zelf bak ik liever zonder, maar het testen van deze mixen vind ik altijd erg leuk om te doen. Deze mix voor bananen brood maakte me erg nieuwsgierig. Naast deze mix voor bananenbrood staat er nu ook een mix voor kokosmakronen in de schappen. 
 
Bijzonder aan dit bananenbrood is dat het 40% minder suiker bevat dan andere bananenbrood bakmixen. Suiker wordt niet alleen gebruikt voor de zoete smaak, maar zorgt er bijvoorbeeld ook voor dat cakes goed rijzen en een mooie kleur krijgen. Deze eigenschappen moesten dus vervangen worden. Koopmans heeft hiervoor de vezels van de cichoreiwortel gebruikt. Dit is een vergeten groente, maar de planten hiervan kennen we wel. Dat zijn namelijk witlof en andijvie! De cichoreiwortel heeft een natuurlijk mild zoete smaak en is het een bron van vezels. De vezels van de cichoreiwortel zijn, net als suiker, waardoor je het zelfde bak effect behaald. 
Het bananenbrood wordt op een lagere temperatuur gebakken en staat zo’n 65 minuten in de oven. Zoals van Koopmans gewend is het bereiden een eitje! Je voegt aan de mix 4 middelgrote bananen, 4 eieren en 125 gram boter of margarine toe. Hoewel de verpakking om maat M eieren vroeg, had ik alleen maat L in huis. Dit maakte geen groot verschil volgens mij.
De smaak van het bananenbrood vond mijn test panel verrassend aangenaam, niet te zoet en met een vleugje kaneel. Ook proef je de banaan erg goed, zonder gekke na smaak van de cichoreiwortel. Vaak hebben suiker vervangers een bijsmaak die ik niet heel erg kan waarderen. Mijn bananen waren net rijp en mooi geel, precies hoe ik ze ook zou eten. Met wat rijpere bananen krijg je ook een wat zoetere smaak denk ik, maar Koopmans geeft aan dat je bananenbrood dan wel wat lager is door de smeuïgheid.
 
De structuur van de cake, want laten we eerlijk zijn het is meer cake dan brood, is fijn en ook zeker niet droog. Ik kan me dan ook goed voorstellen dat liefhebbers van bananenbrood, maar die niet veel bakken, deze bakmix van Koopmans zullen gebruiken. Op het pak staan ook allerlei variatie mogelijkheden, zelf had ik nog wat pecannoten liggen maar ook walnoten, hazelnoten, gewelde vruchten, cacao poeder en kokos worden als opties genoemd. Ik denk dat een combinatie van noten en chocolade ook zeker een goede combinatie vormt. 
 

Alles op een rij

Merk: Koopmans
Cijfer: 8
Adviesprijs: €1,49
Waar te koop: Supermarkten in het bakschap
 
Voordelen:
– Minder suiker
– Zoetheid is aan te passen met rijpere bananen
– Veel variatie mogelijkheden door het toevoegen van noten
– Goed in te vriezen in porties
– Duidelijk bewaaradvies na het bakken
 
Nadelen:
– Persoonlijk vind ik ‘4 bananen’ een vage beschrijving . Zeker als je ziet dat het formaat eieren heel specifiek genoemd worden. Van mij had dit ook wat duidelijker gemogen, door bijv. 4 middelgrote bananen te noemen. 
Print Friendly, PDF & Email
One Response to “Getest: Bananenbrood van Koopmans”
  1. Antoinette says:

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.