Getest: Kees van de Keesmakers

Ik ben dol op kaas! Toen ik de kees van de Keesmakers proefde op het All you need is food event van Kroon op het werk was ik dan ook erg enthousiast! Ze stuurden me daarom vier stukken kees ‘van het wiel’ om te testen en om te kijken wat voor lekkers ik er mee kon maken. Eerlijk is eerlijk, eerst moesten we deze kaas variant natuurlijk testen!
 
In kees zijn de melkvetten vervangen door plantaardige oliën die rijk zijn aan onverzadigd vet. Door die unieke samenstelling zorgt ervoor dat kees (in vergelijking met een 48+ kaas van dezelfde leeftijd) 50% minder verzadigd vet bevat. Net als andere kazen, gaat kees in het maak proces in een pekelbad. Echter gaat de kees minder lang in dit bad, zodat de kees ook nog eens 25% minder zout bevat. Rustig het hele proces eens nalezen hoe kees gemaakt wordt? Dit lees je hier.
 
Verrast was ik dan ook, nadat ik een kijkje nam in de schappen van mijn supermarkt. Zelfs in het ‘kleine dorp’ waar ik woon, ligt het gewoon in de schappen! Zo vind je er de smaken komijn, tuinkruiden, gerijpt en extra gerijpt. Mocht je willen kijken waar het dichtstbijzijnde verkooppunt is, kun je dat heel simpel hier checken op hun website.
Getest: kees van de keesmakers | HandmadeHelen

Lactosevrij!

De kaas is lactosevrij! De keesmakers vertellen dat de kees geschikt is voor mensen met een lactose intolerantie. Tijdens de rijping van kees zetten de melkzuurbacteriën de lactose uit de melk om in melkzuren, hierdoor blijft er per 100 gram minder dan 0,01 gram aan lactose over, wat bijna te verwaarlozen is.
 
Dit schept dus mogelijkheden voor mensen met een lactose intolerantie! De plakken kees in de supermarkt of stukjes kees bij de kaasboer, kun je gebruiken als vervanger van kaas in gerechten.
 

Wat vonden we van kees?

Voor ik mijn testpanel liet proeven, vertelde ik hen alleen dat ik nieuwe kaas had om te proeven. Het hele verhaal over de vervanging van melkvet naar plantaardige oliën liet ik achterwege, dit kwam na het proeven wel. Ik was namelijk bang dat dit het proeven zou beïnvloeden. Verbaasd was iedereen dan ook toen ik na het proeven over kees vertelde.

De komijn en tuinkruiden variant vonden we heerlijk, vergeleken met een stuk komijn kaas vond ik de smaak zelfs wat steviger, waar ik erg blij van werd! De tuinkruiden variant zie ik mijzelf zeker vaker halen, perfect voor bij de borrel. Bij beide hadden we ook niet het gevoel dat er minder zout in zit en ook niet dat de vetten vervangen waren door plantaardige olie. Een dikke duim dus! 

Dan heb je de gerijpte en extra gerijpte variant. De extra gerijpte variant deed ons denken aan een lekker stukje oude kaas, heerlijk qua smaak en deze zou ook perfect als vervanger in bijvoorbeeld tapenade kunnen. De gerijpte variant vonden we qua smaak erg wennen, deze was dan ook geen favoriet hier thuis. Toch wil ik hem eens testen als keesfondue, het recept hiervoor vond ik op de site van de keesmakers.

Voor en nadelen

Voordelen:
– Kees is minder zout en dit mis je niet
– Kees is gemaakt van plantaardige oliën
– Kees is lactosevrij 
– Kees is in plak verpakkingen te koop in de supermarkt
 
Nadelen:
– De smaak van de gerijpte variant is wat wennen
 
Met dank aan de Keesmakers voor het toesturen van de kees.
Print Friendly, PDF & Email
One Response to “Getest: Kees van de Keesmakers”
  1. Ingrid says:

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.