Meesterlijke bak mixen van Robèrt van Beckhoven

Een paar weken terug ontving ik een doos vol bak producten en een uitnodiging voor de lancering. Nu ontvang ik wel vaker nieuwe producten om te testen, maar ook hier was ik erg nieuwsgierig naar. Bak producten zin ook niet iets nieuws, want met het populairder worden van zelf bakken groeit in Nederland het assortiment. Toch is deze meesterlijke baklijn verrassend en anders. Helemaal omdat ze door Robèrt van Beckhoven worden geïntroduceerd, exclusief bij Albert Heijn. 
Robert van Beckhoven | HandmadeHelen

Waarom deze meesterlijke bak lijn?

Begin april was ik op uitnodiging weer in de KVL fabriek in Oisterwijk, waar de bakkerij van Robèrt een prachtige plek heeft. Door glazen wanden kun je als bezoeker meekijken in de bakkerij en zien hoe de producten worden gemaakt, gebakken en verpakt. In de winkel kun je daarna de heerlijkste verse broden kopen en is Robèrt meestal ook aanwezig in het gebouw. Ook is sinds kort het ‘Kafé van Leer’ in de Leerfabriek van Robèrt en zijn vrouw Pirjo. Hier kun je heerlijk eten en wat drinken. Ook vertelde hij nog meer mooie plannen te hebben in de KVL voor de toekomst. Ik ben erg benieuwd!
Kafe van Leer
Tijdens de workshop in de aanwezige cursus ruimte, gingen we aan de slag met de producten. We bakten met de mix een heerlijke focaccia met olijven en ook bakten we rozijnenbollen. Robèrt vertelde dat hij deze lijn heeft gelanceerd om de thuisbakkers te leren bakken. Door zelf je (goede) grondstoffen te mengen en bij elkaar te zoeken creëer je je eigen brood. Door meer te weten over brood, ga je het werk erachter en het product zelf ook meer waarderen. Robèrt is dan ook niet bang om door zijn bak lijn klanten te verliezen. De bloem die je nu bij de Albert Heijn kan kopen, is dezelfde die in zijn bakkerij gebruikt wordt.
 
Aan het begin van de ochtend vroeg Robèrt ons wat brood is. Er antwoorden wat mensen met bloem, water, zout en gist… In principe juist, maar eigenlijk is brood is veel water, goede bloem en zout, aldus Robèrt. Nu mis je als oplettende lezer vast het woord ‘gist’. In de baklijn zit dan ook een zakje desem poeder. Desem is niet meer dan water en bloem, wat tot een natuurlijke gisting is gekomen.
Bakken met Robert van Beckhoven | HandmadeHelen
Het desem poeder is een gedroogde vorm, die je nu in de supermarkt kunt kopen. Hij is dan ook super geconcentreerd, waardoor je in no-time een desem brood gebakken hebt. Een desem starter maken hoeft hiermee niet, waardoor het voor thuisbakkers een stuk makkelijker is geworden om een desem brood te maken. Waar je normaal tot een week bezig bent om de natuurlijke gisting te stimuleren door het desem te verzorgen, is dit proces nu al klaar en heb je het eindproduct in een goed te bewaren vorm.
Bij Robert meesterlijke baklijn | HandmadeHelen

Zijn het kant en klare bak mixen?

Hoewel het een bak mixen assortiment is, zijn de bloem/meel producten geen mix, maar een pure vorm van bloem/meel. Er is dus verder niets toegevoegd, waardoor je er ook een cake mee zou kunnen bakken verteld Robèrt. Ook aan de gedroogde desem en zaden en pitten mix is verder niets toegevoegd. Wel zit er in het assortiment een bakmix voor koekjes in twee varianten. zitten er in de baklijn ook mixen voor koekjes. Toch zijn deze mixen niet te vergelijken met het de koekjes mixen die we al kennen. De koeken zijn robuuste koeken waarbij je ook genoeg variatie mogelijkheden hebt. 
Robert van Beckhoven | HandmadeHelen

Wat tips van Robèrt van Beckhoven

– Kijk naar je eigen omgeving en hou je niet strak aan de tijden voor het rijzen, soms duurt het iets langer. Dit betekend eigenlijk dat je het veel moet oefenen zodat je gaat begrijpen wat er met het brood gebeurd. Het deeg voelen is belangrijk!
– Gebruik je de zaden & pitten mix in het brood? Rooster ze dan kort voor extra smaak en wel ze daarna een half uur. Ook dit geeft extra smaak.
– Gebruik een vulling in je brood die je lekker vind, maar zorg wel dat deze niet open en bloot bovenop het deeg liggen. Anders verbranden ze, wat de smaak van je brood niet lekkerder maakt. Bekijk het filmpje op de site eens, hierop zie je precies hoe dit makkelijk gaat.
– Deeg laten rijzen? Dat gaat ook makkelijk in en plastic doos met deksel waar je een schaaltje kokend water bij in doet.
 

Alles op een rij:

Merk: Bij Robèrt
Waar: Albert Heijn
Product + Prijs:
– Koekmix: €2,99 en zijn er in twee soorten: muesli noten en cranberry & chocolade
– Brood bloem/meel: €1,89 per kilo verpakking en is er in vier soorten: wit, meergranen, spelt en volkoren
– Desem: €0,99 en is goed voor twee broden
– Noten & zaden mix: €2,29 per 75 gram en is er in een zonnebloempitten mix en een pompoenpitten mix.
Cijfer: De hele lijn krijgt een 7.5
 


 
De bloem/meel en desem vind ik een fijne toevoeging in het bakschap. Ik heb zelf geen molen in de buurt waar ik goede bloem/meel voor een brood kan kopen. Door deze producten te kopen ben ik toch verzekerd van een goede kwaliteit! De zaden en pitten haal ik zelf in grotere verpakkingen, maar kan me voorstellen dat dit een goed product is wanneer je het niet heel veel gebruikt. De koek mix smaakt goed, wat ook mijn verwachting was.. Een meester boulanger en meester patissier gebruikt de beste ingredienten en die vindt je in zijn koek kit ook terug. 
 
Met dank aan Robèrt van Beckhoven (en zijn Bij Robèrt team) voor de geweldige ontvangst, de vele tips en diverse producten uit het bak assortiment.
Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.