Getest: Maak en versier je eigen chocoladeletter

Een chocoladeletter  is in deze tijd van het jaar natuurlijk niet weg te denken. Hoe leuk is het dan zelf een letter te maken en daarna te versieren? Natuurlijk kun je zelf een chocoladeletter halen en deze decoreren met bijvoorbeeld aangemaakte chocolade met roomboter, of extra chocolade en diverse snoepjes. Erg leuk, maar hem helemaal ‘from scratch’ maken is misschien net iets leuker!
 
Bij de Aldi kwam ik dit setje tegen, om zelf een letter te maken en te decoreren. Voor €1,99 per doosje, liggen er twee varianten. Eentje met kleine snoepjes en een variant met mini marshmallows. Omdat ik het een leuk cadeautje voor in de schoen vond, besloot ik hem te testen voor jullie!
Maak en versier je eigen letter

Wat krijg je?

Ieder setje komt met een plastic letter (de letter S), 60 gram chocolade en decoratie snoepjes voor één letter. De doos doet vermoeden dat het om een grote letter gaat, maar in werkelijkheid vult de mal van de letter slechts de helft van het doosje, met in de andere helft ruimte voor de chocolade en decoratie. Op de achterkant van de verpakking vind je een uitgebreide beschrijving van iedere stap. Om de test zo goed mogelijk te doen, besloot ik hem precies te volgen.
 
Op de verpakking staat dat je de chocolade in een schaaltje in de magnetron moet verwarmen in korte perioden. Na deze periode goed roeren en dit herhalen tot alle chocolade is gesmolten. Het gevaar hiermee is dat je chocolade snel zou kunnen verbranden. Ik zou het dan ook aanraden om het (wanneer het een schoencadeautje is natuurlijk samen) in een schaaltje boven een pannetje met water, au bain marie te verwarmen en wanneer het bijna gesmolten is van het vuur te halen en goed door te roeren. Deze manier is qua verbranden van de chocolade iets veiliger.
 
Het vullen van de vorm kan volgens de verpakking met een lepel. Met een theelepel ging ik aan de slag, want met mijn eetlepel knoeide ik meer. Met een theelepel is dit een leuk klusje wat eventjes duurt. Een spuitzakje zou wat dat betreft misschien iets handiger zijn. Wanneer je dit niet hebt, kun je het ook prima met een boterhamzakje of ziplockzakje doen waar je een puntje vanaf knipt. Hou wel ongeveer een theelepel aan chocolade achter om straks de snoepjes mee vast te plakken op je letter.
Maak en versier je eigen letter inhoud van de doos

Hoe laat je de chocolade hard worden

De verpakking vermelde dat je de letter even moet laten opstijven in de koelkast tot hij hard genoeg is. Wanneer je de chocolade zou tempereren, door bijvoorbeeld de chocolade te enten (2/3e verwarmen en daarna de rest er door roeren tot het een egaal gesmolten mengsel is), zou je hem buiten de koelkast laten opstijven en precies zien wanneer hij goed is. In de koelkast zou ik hem minimaal een uur laten liggen, voor je verder gaat decoreren. 
 
Het eindresultaat mag ik jullie niet onthouden natuurlijk. Ongeduldig als ik was, was ik iets te snel met het uit de vorm halen, dit is natuurlijk wel te zien aan de randjes. Maar gelukkig kun je dit tijdens het decoreren vakkundig wegwerken! Om de letter uit de vorm te halen, leg je de mal op zijn kop en trek je voorzichtig de randjes van de letter wat losser, zodat er lucht onder kan komen en de letter vanzelf uit de vorm glijd. Gaat dit niet zo makkelijker? Laat de letter dan nog even verder opstijven en probeer het na een kwartiertje nog eens.
Maak en versier je eigen letter - de letter
Dit setje is een erg leuk schoencadeautje, waar ik als kind onwijs blij mee zou zijn. Een heerlijk knutsel dingetje wat je daarna lekker kunt opeten met elkaar. In mijn omgeving reageerden zelfs volwassenen erg enthousiast. Hoe tof is het maken van je eigen letter? De omschrijving van het maken had wat mij betreft iets duidelijker mogen zijn en ook had er iets meer chocolade in gemogen, voor een wat dikkere chocoladeletter. Er was daarentegen wel genoeg decoratiemateriaal, ik hield zelfs nog over. Een echte plus vind ik de herbruikbaarheid van de vorm. Ik zie me dit jaar nog wel een leuke chocoladeletter maken voor mensen in mijn omgeving!
 

Alles op een rij:

Merk: Geen
Aantal: 1 (maar de vorm is herbruikbaar)
Waar: Aldi
Prijs: €1,99
Cijfer: 7,5
Print Friendly, PDF & Email
2 Responses to “Getest: Maak en versier je eigen chocoladeletter”
  1. Sara says:
    • HandmadeHelen says:

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.