Gevuld pizza brood – Stromboli

Laatst hoorde ik iemand vertellen over een opgerolde pizza. De Turkse variant, ‘lahmacun’ kende ik wel, maar van deze opgerolde pizza had ik werkelijk nog nooit gehoord. Nu we al een jaar of twee alleen pizza ‘from scratch’ maken en eten wanneer we hier trek in hebben, was ik dan ook enthousiast om zoiets zelf te gaan proberen. Het klonk namelijk onwijs goed! Na wat google speurwerk kwam ik uit op ‘gevuld pizza brood’ wat ook wel Stromboli wordt genoemd. Ik paste het idee aan naar de dingen die wij erg lekker vinden en oef… Wat was hij lekker zeg! Ik koos er voor om hem op de vlecht manier dicht te maken, zoals ik ook bij de citroen ricotta Danish heb gedaan, maar je zou hem ook kunnen rollen natuurlijk.
 
In de zomer foodybox van Kroon op het werk, zag ik een rol pizzadeeg van ’tante Fanny’. Dit is een kant en klaar deeg, wat je alleen hoeft af te rollen en te bekleden. Ideaal voor een snelle zelfgemaakte pizza, of een gevuld brood!
Ook zaten er twee potjes kruiden van simply spices in. Ideaal voor de BBQ, maar de ‘Rick’s sweet roast’ variant paste ook perfect bij deze Stromboli. Een wat zoetere kruidenmix met o.a. paprika poeder, oregano, basilicum en cayennepeper die bovendien vrij is van allergenen. 
Gevuld pizza brood - Stromboli | HandmadeHelen
 

 Wat heb je nodig:

– 1 rol pizzadeeg
– 80 gram chorizo in plakjes
– 8 tot 10 plakken ham
– 200 gram Emmentaler kaas (ik had een blok, maar geraspt kan ook prima)
– 1 bol mozzarella
– 1 a 2 el groene pesto
– Olijfolie
– Kruidenmix naar keuze (ik nam Rick’s sweet roast van Simply Spices)
 

Bereidingswijze

Rol je pizzadeeg uit en bedek het midden van je deeg in de lengte met alle lekkere ingrediënten. Ik begon zelf met het afwisselend neerleggen van de chorizo met ham, daar bovenop legde ik plakken Emmentaler. Hier smeerde ik de pesto overheen. Ik gebruikte mijn homemade pesto, maar iedere variant voldoet natuurlijk! Verdeel daar bovenop de bol mozzarella. 
 
Snijd dan met een schuine hoek het deeg in tot iets voor de vulling, zodat je straks de stroken over elkaar kan leggen als een vlecht. Hierdoor krijg je straks een mooie en feestelijke bovenkant. Begin met het dichtvouwen van de ‘hoofdeinden’. Vlecht dan met de schuine kant mee alle stroken over elkaar, zodat de bovenkant mooi dicht gevouwen wordt.  Leg hem dan op een met bakpapier beklede bakplaat.
Simply spices
Smeer de bovenkant in met olijfolie, zodat de kruiden goed blijven plakken. Ik nam hier een olijfolie spray voor, maar wanneer je dit niet hebt kan dit ook met een kwastje en wat olijfolie. Bestrooi het deeg royaal met de kruidenmix. Mijn mix is mooi oranje en dit zorgde dan ook voor de kleur op de Stromboli. Varieer met de kruiden die jij lekker vind, om zo een extra smaak laag toe te voegen.
 
Bak de Stromboli in een voorverwarmde oven op 200 graden, zo’n 20 tot 24 minuten tot de bovenkant krokant aanvoelt.  Wacht even een paar minuten voor je hem snijd. Op die manier kan de kaas weer ietsje stollen en loopt je Stromboli niet volledig leeg. 
Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.