Iced cappuccino

Afgelopen maand ontving ik weer een foodybox van Kroon op het werk. Wanneer je me op instagram en/of twitter volgt zag je de zomer editie er weer smakelijk uit zag. In het pakket zat ook een ijskoffie pakket van Simon Levelt. Ik wist eigenlijk niet beter dan dat Simon Levelt thee verkocht en was dus blij verrast. Koffie heeft stiekem wel een streepje voor op thee bij me, vooral de geur is goddelijk! Daarnaast is ijskoffie is een van mijn favoriete manieren om het te drinken en echt niet alleen in de zomer!
 
In het pakket zat een zakje Corazon koffiebonen en gemalen koffie van Simon Levelt, samen met een shaker die ik alleen van cocktails kende. De Corazon espresso bonen zijn een blend van bonen uit Latijns Amerika en Indonesie, wat een volle en aromatische koffie geeft. Wist je trouwens dat er vrij veel manieren zijn om ijskoffie te maken? Ik ben in ieder geval nog lang niet klaar met de ijskoffie en ga ook eens variëren in de manieren om koffie voor een ijskoffie te zetten. In het pakket het recept voor deze iced cappuccino, waarmee je in een handomdraai twee heerlijke glazen ijskoffie hebt!
Iced cappuccino  | HandmadeHelen

Wat heb je nodig 

Voor twee glazen ijskoffie 
– 160 ml warme, vers gezette espresso 
– 160 ml koude melk
– 1 el rietsuiker (maak hem eventueel wat zoeter naar smaak)
– 200 gram ijsblokjes 
– 100 ml geklopte slagroom (ik zoette hem licht met wat rietsuiker)
– Beetje cacao voor op de slagroom
– Shaker

Bereidingswijze

Koude koffie wordt vaak wat bitter. Wanneer je je kopje koffie vergeet en koud laat worden is het geen pretje om dat nog op te drinken. In ijskoffie zit dan ook vaak een zoetmiddel, bijvoorbeeld rietsuiker, waardoor je de bitterheid niet meer proeft. Zoet de ijskoffie dan ook naar eigen smaak. Voor mij was een eetlepel rietsuiker op twee glazen iced cappuccino voldoende, maar proef voor het serveren even.
 
Deze iced cappuccino doet zijn naam eer aan en koelt snel af door het shaken met ijsblokjes. Het is dan ook belangrijk dat je espresso of hele sterke koffie nog warm is wanneer je de ijskoffie maakt, het verschil proef je erg goed! Voordeel van deze manier, is dat er geen ijsblokjes in je glas zitten en de koffie niet verwaterd. Dat vind ik persoonlijk altijd het meest vervelende aan een ijskoffie.
 
Klop de slagroom met wat suiker tot lobbige pieken en zet dit nog even weg. Vul de shaker met ijsblokjes en giet hier de warme koffie en de koude melk bij. Voeg ook de rietsuiker toe, zodat deze kan oplossen tijdens het shaken. Shake de koffie tot deze koud is, dit duurt hooguit een minuut. Mijn shaker heeft een grove zeef aan de bovenkant, maar zeef de ijskoffie eventueel door een zeefje in het glas. Decoreer de ijskoffie met een flinke schep slagroom en strooi hier wat cacao overheen.
 
De koffie en shaker zijn apart te koop bij Simon Levelt. Prijzen hiervan zijn € 5,20 en € 13,95.
Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.