Review: Kookschool brood en banket

In het najaar verschijnen er vaak weer nieuwe bakboeken. Dit seizoen begint het voor brood en banket liefhebbers dan ook goed met een prachtig boek over brood en banket in de kookschool reeks. De kookschool boeken zijn prachtige en uitgebreide boeken. Zo verschenen eerder al ‘kookschool klassiek’ en ‘kookschool patisserie’. 
 
Het boek is geschreven door Rodolphe Landemaine, afkomstig uit Mayenne Frankrijk. Hij is opgeleid als broodbakker en patissier en werkte o.a. bij Ladurée. In 2007 heeft hij zijn eigen bakkerij geopend samen met zijn vrouw Yoshimi, genaamd Maison Landemaine. De eerste bakkerij zat in het 9de arrondissement van Parijs, maar tegenwoordig vind je Maison Landemaine in meer wijken in Parijs. Ook in Japan vind je hen terug, zo is daar nu ook een bakkerij en bakkersopleiding. 

Hoe werkt het boek

Kookschool Brood en Banket is een goed basisboek voor broodbakkers. Brood en banket in de hoofdrol betekend natuurlijk heel veel smakelijke broden en ook veel bladerdeeg. Door de heldere en beknopte uitleg over materiaal, technieken, ingredienten en de basis voelt het bijna als een schoolboek of goed naslagwerk, op een positieve manier.
 
Het boek begint met de basis, hierin komen producten, technieken en basisrecepten aan bod. Denk hierbij aan goed recept voor bladerdeeg en een recept voor gevouwen deeg Daarna komen de recepten, waarbij je ook de basisrecepten weer gaat gebruiken. Van baguettes tot bladerdeeg vlinders en alles wat daar tussen zit. In de recepten wordt bij gebruik van een basisrecept ook terug verwezen naar de bijbehorende informatie. Zo zit ieder recept boordevol uitleg en zijn ze stuk voor stuk goed te maken dankzij de de stap voor stap foto’s.  Helemaal achterin het boek vind je de tips en technieken. 

Layout & fotografie

Het boek bevat een prachtige layout, die bij ieder recept gehanteerd wordt. Zo begint het met een tekening van alle laagjes en onderdelen van het eindresultaat. Daarna vind je in een strak overzicht de stap voor stap foto’s met beknopte uitleg. Op de laatste pagina vind je het eindresultaat.
 
Ik zei het al eerder, het voelt op een positieve manier als een schoolboek. De term basisboek is dan ook zeker goed bij deze uitgave. Hoewel er meer boeken zijn die de basis van brood bakken beschrijven, gaat dit boek net een stapje verder in de stap voor stap foto’s en de ondersteunende illustraties.
 
Benieuwd geworden? Kookschool brood en banket is o.a. bij bol.com te koop voor €29,99. Je krijgt dan een hardcover boek met prachtige illustraties, foto’s. Het boek bevat 288 pagina’s en weegt maar liefst 2 kilo! Een prachtboek voor inspiratie, techniek en heerlijke recepten.

Met dank aan Kosmos uitgevers voor het toesturen van een recensie exemplaar.

Print Friendly, PDF & Email
One Response to “Review: Kookschool brood en banket”
  1. José says:

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.