Lemon curd

Als ik heel eerlijk ben, was ik altijd een beetje bang voor lemoncurd. Citroen is heerlijk hoor, helemaal in de mango citroen slices die ik al maakte. Maar de smaak van lemon curd… Ik wist niet zo goed wat ik er van moest denken. Toch maar eens proberen! Ik gebruikte het recept wat ik ooit eens gekregen heb en dit smaakt verrukkelijk! Het deed me in eerste instantie een beetje denken aan die gele fruitella snoepjes. Zoet maar toch een beetje zurig waardoor je mond als het ware op hol slaat. Heerlijk om mee te bakken, op een scone, door de yoghurt of om door je roomijs te roeren. Dit laatste deed ik met de kerst, verrukkelijk fris!
 
Het recept is veel minder moeilijk dan ik altijd dacht, het is even flink roeren maar dan heb je ook echt wel wat bijzonders. Gelukkig kun je lemoncurd zo’n 2 weken in een afgesloten pot bewaren en zo’n 2 maanden wanneer je de pot eerst steriliseert. Daarnaast is lemoncurd ook prima in te vriezen.
lemoncurd1

Wat heb je nodig:

– 2 citroenen (zonder was laagje)
– 2 eidooiers
– 125 gram boter
– 200 gram fijne kristalsuiker
 

Bereidingswijze

Was de citroenen goed en rasp ze allebei. Let er hierbij op dat je het witte niet mee raspt. Dit is erg bitter. Pers dan de citroenen uit. Mijn pers apparaat zeeft direct alle nare pitjes en vliesjes uit het sap. Heb je dit niet? Haal het dan zelf even door een zeefje.
 
De lemoncurd maak je au bain marie. Zet een kom op je pan met het kokende water, zonder dat de kom het water aanraakt. Laat hierin de boter smelten en voeg daarna de citroenrasp en suiker toe. Als laatst voeg je het sap toe.
 
Roer de eidooiers goed los samen en voeg ook dit toe aan het citroen mengsel. Het maken van de lemon curd lijkt wel wat op custard of banketbakkersroom. Het duurt even voordat het mengsel indikt. Zelf houd ik altijd een Griekse yoghurt dikte aan. Dit duurde bij mij ongeveer 15 minuten. Blijf goed roeren en zorg dat je mengsel niet gaat koken!  
 
Laat de lemon curd afkoelen voor je hem in een potje in de koelkast zet. Hier stijf hij nog wat verder op.
Print Friendly, PDF & Email
2 Responses to “Lemon curd”
  1. Astrid says:
    • HandmadeHelen says:

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.