Macadamia en witte chocolade koekjes

Het bakken van koekjes met macadamia noten staat al vrij lang om mijn ’to bake’ lijst staan. Het is voor mij iets typisch Amerikaans om dit in een koekje samen met chocolade te verwerken. Ik maakte eerder al varianten, zoals de pecan- en hazelnoot koeken. Macadamia noten zijn niet het meest goedkope (welke noot tegenwoordig wel?) en hebben een wat zoutere smaak. Je kunt je voorstellen dat ik dan ook niet anders kon, dan het recept van Roy Fares uit United States of cakes als eerst proberen.
 
De koekjes zijn wat chewy met een knapperig randje. Hoe vaker ik de chewy koekjes bak, hoe meer ik ze ga waarderen. Dit recept is dan ook zeker een blijvertje en kan niet wachten om er andere dingen mee te proberen! Het recept heb ik iets aangepast, zo liet ik het extra beetje zout weg, nam ik licht bruine basterdsuiker en stopte ik er wat minder noten en chocolade in. Het is een koekje met veel lekkers, waardoor het wat mij betreft meer dan goed is met minder.
Macadamia en witte chocolade koekjes | HandmadeHelen

 Wat heb je nodig:

– 170 gram gesmolten boter
– 120 gram kristalsuiker
– 140 gram (lichtbruine) basterdsuiker
– 1 ei maat M + 1 eidooier maat M
– 1 tl vanille extract
– 300 gram bloem
– 3 gram baking soda (maagzout/zuiveringszout)
– 200 gram witte chocolade chips
– 100 gram macadamia noten in stukjes
 

Bereidingswijze

Roer de gesmolten boter met de kristal- en basterdsuiker tot een glad mengsel. Voeg hier het hele ei en de dooier samen met het vanille extract aan toe en roer dit met een garde goed door. Voeg daarna de bloem met baking soda toe en spatel dit goed door. Het is een nat en plakkerig deeg, waarbij je niet direct aan een koekjes deeg denkt. Voeg dan de macadamia noten en witte chocolade toe. Zet het mengsel minimaal een uur afgedekt in de koelkast weg, zodat de boter hard kan worden.
 
Verwarm dan de oven voor op 170 graden Celsius en maak bolletjes van het deeg. In het boek staat dat er 26 koekjes uit dit deeg gehaald kunnen worden, maar ik haalde er bijna het dubbele aantal uit. Mijn koekjes waren dan ook veel minder groot dan Roy’s variant, maar voor Nederlandse begrippen nog steeds van een mooi formaat!
 
Het deeg is na het koelen goed te rollen en plakt niet meer aan je vingers. Leg ze met voldoende ruimte op een bakplaat met bakpapier om ze te bakken. Ze spreiden best uit en verdubbelen bijna in formaat, dus hou de randen van de bakplaat goed vrij. Druk de balletjes wat plat en bak ze daarna zo’n 11/12 minuten tot de koekjes goudbruin zijn. Laat ze wat afkoelen op de bakplaat voor je ze op een rooster verder laten afkoelen. Ze harden na het bakken aan de randjes mooi uit en blijven in het midden lekker chewy. Ze zijn hier al favoriet en ik heb plechtig moeten beloven ze niet te vaak te bakken… Zegt genoeg geloof ik?!
 
[bol_product_links block_id=”bol_56fef11820990_selected-products” products=”9200000030338955″ name=”Roy Fares” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]
 
 
 
Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.