Ontbijtkoek met honing en noten

Ontbijtkoek is iets wat we thuis zelden eten. Heel af en toe kopen we het, maar enthousiast word ik er zelf nooit van. Vaak vind ik het droog, te zoet of te sterk gekruid. Toen ik pas thuis kwam vanuit mijn werk, stond er op het aanrecht een ontbijtkoek, omwikkeld in bakpapier. Dat kon maar één ding betekenen… Zelf gebakken ontbijtkoek! De koek was echter zo verdwenen, heerlijk zacht, totaal niet droog en lekker van smaak. Mijn moeder bakte hem en het recept vond ze bij ‘Gezond leven van Jacoline‘. Daar wordt het recept als suikervrij bestempeld. Hoewel je er geen suiker in die vorm aan toevoegt zit er natuurlijk wel honing en appelstroop in. De honing die ik gebruikte was trouwens van Melvita. Van Kroon op het werk kreeg ik namelijk in de paas foodybox een heerlijke fles créme honing, die erg zoet van smaak was. Ideaal ook om te gebruiken tijdens het bakken, omdat het in een knijpfles komt. 
 
Nadat de koek op was, wilden we eigenlijk wel eens variëren qua smaak. Noten of rozijnen waren misschien ook wel erg lekker. De rozijnen moet je wel eerst wellen, dit kost iets meer tijd. Maar een flinke hand vol noten erover is natuurlijk minder werk. Lekker crunchy bovenop de zachte koek, die stiekem alleen maar lekkerder wordt als hij een paar dagen oud is.
Ontbijtkoek met noten | HandmadeHelen

Wat heb je nodig:

– 200 ml melk
– 1 ei
– 100 gram honing
– 90 gram appelstroop
– 250 gram roggemeel 
– 2 tl baking soda (maagzout/natrium carbonaat)
– Snuf zout
– 2 el koekkruiden
– 70 gram blanke amandelen of andere noten
 

Bereidingswijze

Deze ontbijtkoek is letterlijk in (en met) en handomdraai te maken. Met een garde en spatel heb je verder geen mixer nodig. Begin met het voorverwarmen van de oven op 160 graden Celsius. Ik bak hem zelf het liefst op een lagere temperatuur, zodat de ontbijtkoek egaal kan rijzen. 
 
Vet je vorm in met wat bakspray en bekleed hem voor de lange zijden met bakpapier. Mix dan de melk, het ei, de honing en appelstroop met elkaar. Mix dit met de garde tot je een egaal mengsel hebt. Meng dan de zout en de koekkruiden door het roggemeel, zodat dit goed verdeeld. Lepel dit een voor een door het natte mengsel met de garde. Wanneer het beslag één geheel is spatel je het nog even goed door, zodat je zeker weet dat er geen roggemeel meer achterblijft. 
 
Vul de bakvorm met je beslag en hak de noten grof. Strooi dit over de bovenkant van de ontbijtkoek. Ik nam alleen blanke amandelen, maar je zou ook prima een mix van noten kunnen nemen voor de bovenkant. Zet hem in de oven en bak hem in zo’n 50 tot 60 minuten gaar, of tot een saté prikker er schoon uitkomt. Haal hem na het bakken vrijwel direct uit de vorm en laat hem afkoelen op een rooster. Hier thuis hebben we een blik speciaal voor cake of ontbijtkoek. Hierdoor blijft hij langer vers en droogt hij niet uit. Als ik heel eerlijk ben is de koek na zo’n 2 a 3 dagen nog lekkerder dan hij vers gebakken is!
Print Friendly, PDF & Email
2 Responses to “Ontbijtkoek met honing en noten”
  1. Sonja says:
    • HandmadeHelen says:

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.