Panna cotta met mandarijn

Gevoelsmatig had ik het idee nog een dikke week te hebben voor Koningsdag een beetje in mijn vizier zou komen. Ieder jaar weer vind ik het erg leuk om een oranje gerelateerd iets te maken voor deze dag. Goed gelukt dus met deze panna cotta met mandarijn! Het idee vond ik bij Simone van Simone’s Kitchen.
 
In de foodybox van Kroon op het werk zat de lekkere volle melk van Holland Jersey. Dit bedrijf werkt met het kleine koeienras Jersey. Deze koeien produceren wat meer proteïne in de melk in verhouding met de reguliere Nederlandse melkkoe. Leuk ook dat de koeien in Nederland grazen! Naast melk vinden ook heerlijke yoghurt in de schappen. De melk en yoghurt kun je vinden bij de Albert Heijn. De melk smaakt op zichzelf al heerlijk romig, maar in deze panna cotta komt het helemaal tot zijn recht.
 Panna cotta met mandarijnen | HandmadeHelen

Wat heb je nodig:

– 160 ml volle melk (ik nam Jersey melk)
– 4 blaadjes gelatine (6 gram)
– 500 ml slagroom
– 80 gram suiker
– 1,5 tl vanille extract 
– Rasp van 6 mandarijnen
Voor de decoratie
– Partjes van 4 mandarijnen
– Sap van 2 mandarijnen
 

Bereidingswijze

Voor deze panna cotta nam ik koffie kopjes als vorm, maar eigenlijk kun je hier ieder potje of glaasje voor gebruiken. Een panna cotta in een glaasje had ik al eens eerder gemaakt, dus deze ‘geloste’ variant stond nog op mijn wensenlijstje. Bij Simone oogt hij mooi stevig, maar toch zacht en romig, wat ik met drie blaadjes gelatine niet haalde. Zelfs niet na een volledige dag in de koelkast. Ik deed het daarom nog eens met een extra blaadje gelatine en behaalde toen het gewenste resultaat.
 
Leg de blaadjes gelatine te weken in een pannetje met de koude melk. Verhit dan de slagroom, suiker, mandarijnen rasp en vanilleextract tot het begint te koken. Laat het mengsel langzaam iets inkoken zodat het wat dikker wordt. Dit duurde ongeveer een kwartier. De smaak van de mandarijnen rasp trekt op die manier goed in de slagroom.
Haal de gelatine uit de melk en verwarm de melk tot net tegen de kook. Los de blaadjes gelatine hierin op en doe dan over bij het slagroom mengsel. Haal alles door een zeef en giet het mengsel in vormpjes of schaaltjes. Wanneer je het mengsel niet zeeft zakt de rasp naar de bodem, wat niet heel lekker smaakt.
 
Laat de vormpjes minimaal 5 uur opstijven in de koelkast. Los de pannacotta door met een mesje langs de randjes te gaan, het vormpje op een schotel of bordje te zetten en dan kort te schudden. Serveer de pannacotta met de partjes en wat sap van de mandarijnen.
 
Print Friendly, PDF & Email
3 Responses to “Panna cotta met mandarijn”
  1. Anne-Marie says:
    • HandmadeHelen says:
  2. HandmadeHelen says:

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.