Speculaaskruiden

Heerlijk, die geur van kaneel. Ik ben er dol op, helemaal in het najaar! Wanneer de speculaas kruiden weer uit het keukenkastje mogen, doet mijn hart stiekem een sprongetje. Ik baal dan ook dat ik de rest van het jaar deze kruiden bijna niet kan vinden. Ik gebruik ze namelijk niet alleen voor kruidnoten, cake of koekjes, maar ook voor ontbijtkoek! Nu ik deze vaker maak, vliegen de speculaaskruiden er in een hoog tempo door.
 
Goed, ik kan ze dus vaak in het najaar pas vinden in de supermarkt. Het stond dan ook al tijden op mijn lijstje om zelf speculaaskruiden te gaan mengen. In mijn zoektocht kwam ik al veel recepten tegen en toen ik in het ‘Grote Sinterklaas kookboek‘ een recept vond, was ik verkocht. Dit zou hem worden! Eerlijk is eerlijk, ieder recept is anders, dus voeg gerust iets toe wat jij kenmerkend vind voor speculaaskruiden. Zelf heb ik wat minder kruidnagel toegevoegd, dit vond ik in de eerste lading kruiden iets te aanwezig.
Speculaaskruiden | HandmadeHelen

Wat heb je nodig:

– 60 gram gemalen kaneel
– 7 gram gemalen kruidnagel
– 10 gram gemalen nootmuskaat
– 5 gram gemalen gember
– 5 gram gemalen kardemom
 

Bereidingswijze:

Het maken is echt niet moeilijk en ik snap dan ook niet dat het zolang heeft geduurd voor ik daadwerkelijk een eigen mengsel gemaakt hebt. De gebruikte kruiden (op gemalen kruidnagel na) stonden allemaal in mijn keukenkastje. Er is slechts één belangrijke factor, zorg er voor dat je alles mengt tot het egaal is. Het zou zonde zijn dat je grote pieken aan smaak hebt, die je baksels niet ten goede komen.  
 
Weeg alle kruiden af en meng deze met elkaar in een kom. Roer ze door tot een egaal mengsel en haal het eventueel door een zeefje. In mijn nootmuskaat zaten wat klontjes, die er door het zeven verdwenen. Stop dan alle kruiden in een potje. Ik nam een potje met 200ml inhoud en wat goed af te sluiten is, voor mij precies groot genoeg voor de bijna 90 gram aan kruiden.
Print Friendly, PDF & Email
7 Responses to “Speculaaskruiden”
  1. ohladybake says:
  2. HandmadeHelen says:
    • Mieke says:
      • HandmadeHelen says:
  3. Rita says:
  4. Ingrid says:

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.