Pepernoten spijs taart

Een gelegenheid als sinterklaas vraagt om een speciale taart. Deze pepernoten spijs taart is eens iets anders dan de gevulde speculaas, pepernoten of taaitaai. De sinterklaastaart bestaat uit pepernoten (oké, eigenlijk kruidnoten), amandelspijs en een kruimellaag. Met deze taart kun je dan ook niet fout gaan!
Pepernoten spijs taart | HandmadeHelen

Wat heb je nodig:

– 300 gram kruidnoten
– 100 gram gesmolten boter
– 300 gram amandelspijs
– Optioneel, 1 eiwit
– 300 gram bloem 
– 210 gram suiker
– 210 gram koude boter, in stukjes 
– 1/2 eetlepel speculaaskruiden
– 1 theelepel bakpoeder (niet nodig wanneer je zelfrijzend bakmeel gebruikt)
– Vorm 24 cm rond (springvorm of bakvorm)
 

Bereidingswijze

Start met het verkruimelen van de pepernoten/kruidnoten in de keukenmachine, of doe dit met de hand door de pepernoten te pletten met een deegroller of pan. Daarna roer je de gesmolten boter erdoor, zodat het een donkerdere kleur krijgt en blijft plakken. Vet de vorm in met bakspray of boter en bekleed daarna de bodem met bakpapier. Druk het pepernotenkruimel en boter mengsel met de bolle kant van een lepel op de bodem van de vorm.
 
Kneed de amandelspijs zacht en verdeel deze over de bodem. Wanneer je amandelspijs erg droog is kun je hier een eiwit doorheen kneden, maar dit hoeft niet perse. Kruimel de spijs over de pepernoten bodem. Meng dan de bloem, suiker, boter, speculaaskruiden en bakpoeder met je vingertoppen tot een kruimelig deeg en verdeel dit over de spijskruimels. Bak de taart in 25-30 minuten in een voorverwarmde oven van 200 graden Celsius goudbruin. Laat de taart in de vorm helemaal afkoelen en haal hem er dan pas uit.
 
Zelf heb ik een 26 cm springvorm gebruikt, maar kleiner kan natuurlijk ook. Je taart zal dan iets hoger zijn en iets langer moeten bakken. 
Print Friendly, PDF & Email
2 Responses to “Pepernoten spijs taart”
  1. Anonymous says:
  2. HandmadebyHelen says:

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.