Pepernoten spijs taart
Een gelegenheid als sinterklaas vraagt om een speciale taart. Deze pepernoten spijs taart is eens iets anders dan de gevulde speculaas, pepernoten of taaitaai. De sinterklaastaart bestaat uit pepernoten (oké, eigenlijk kruidnoten), amandelspijs en een kruimellaag. Met deze taart kun je dan ook niet fout gaan!
Wat heb je nodig:
– 300 gram kruidnoten
– 100 gram gesmolten boter
– 100 gram gesmolten boter
– 300 gram amandelspijs
– Optioneel, 1 eiwit
– 300 gram bloem
– 210 gram suiker
– 210 gram koude boter, in stukjes
– 1/2 eetlepel speculaaskruiden
– 1 theelepel bakpoeder (niet nodig wanneer je zelfrijzend bakmeel gebruikt)
– Vorm 24 cm rond (springvorm of bakvorm)
Bereidingswijze
Start met het verkruimelen van de pepernoten/kruidnoten in de keukenmachine, of doe dit met de hand door de pepernoten te pletten met een deegroller of pan. Daarna roer je de gesmolten boter erdoor, zodat het een donkerdere kleur krijgt en blijft plakken. Vet de vorm in met bakspray of boter en bekleed daarna de bodem met bakpapier. Druk het pepernotenkruimel en boter mengsel met de bolle kant van een lepel op de bodem van de vorm.
Kneed de amandelspijs zacht en verdeel deze over de bodem. Wanneer je amandelspijs erg droog is kun je hier een eiwit doorheen kneden, maar dit hoeft niet perse. Kruimel de spijs over de pepernoten bodem. Meng dan de bloem, suiker, boter, speculaaskruiden en bakpoeder met je vingertoppen tot een kruimelig deeg en verdeel dit over de spijskruimels. Bak de taart in 25-30 minuten in een voorverwarmde oven van 200 graden Celsius goudbruin. Laat de taart in de vorm helemaal afkoelen en haal hem er dan pas uit.
Zelf heb ik een 26 cm springvorm gebruikt, maar kleiner kan natuurlijk ook. Je taart zal dan iets hoger zijn en iets langer moeten bakken.
2 Responses to “Pepernoten spijs taart”
Net gebakken, taart staat nu in de oven. Ben benieuwd…
Vraag me alleen wel af of er niet een ei door het amandelspijs had gemoeten, dat stond namelijk op het pakje maar niet in dit recept.
Hoi,
Neehoor er hoeft geen ei door het spijs. Dit heb ik in iedergeval niet gedaan! Mocht de spijs wat droog zijn en brokkelen nadat je het eens gekneed hebt kun je dit wel doen. Nu moet ik eerlijk zeggen dat ik de verpakkingsinformatie van amandelspijs amper bekijk bij recepten, dus ook voor de gevulde koeken die op mijn recept staan heb ik dit niet gedaan.