Review: Brood, op ontdekkingsreis met Robèrt van Beckhoven

Begin dit jaar was er op omroep MAX een wederom geweldig programma met Robèrt van Beckhoven. Met programma’s als Heel Holland Bakt, de cupcake cup en zijn eigen baklijn is hij niet meer weg te denken in de bakwereld van thuisbakkers. Het nieuwe programma stond helemaal in het teken van brood en dat betekend dat Robèrt in zijn element was als meester boulanger. Het programma was geen typisch bak programma. Een stukje reizen, bakkers ontmoeten, bakken met bakkers en natuurlijk het allermooist… De verhalen rondom de broden en het vak uitwisselen. En dat allemaal op tv, waar de kijker mag meegenieten. Tijdens mijn bezoek aan Robèrt begin deze maand vertelde hij ook enthousiast over het programma, de ervaringen en hoe enthousiast hij van de reis was geworden. 
 
Eenmaal het boek in mijn handen was ik nog blijer dan ik vooraf kon bedenken. Het is een prachtig verlengstuk van het programma, waarin je recepten, verhalen en de ontmoetingen nog eens rustig kan terug lezen. Maar nog mooier, de broden die langs kwamen in de serie zijn door Robèrt uitgewerkt in fijne recepten om thuis te kunnen bakken.
Review: Brood, op ontdekkingsreis met Robèrt van Beckhoven | HandmadeHelen
 

Hoe werkt het boek

Net als het programma, reist Robèrt in het boek door een deel van Europa. De landen zijn dan ook meteen de hoofdstukken die het boek bevat. Robèrt start in Nederland en reist zo door naar België, Frankrijk, Italië, Oostenrijk, Duitsland en Zweden. In ieder hoofdstuk vindt je verhalen, bak tips en prachtige foto’s van de gemaakte reis. Ook deelt Robèrt (natuurlijk) recepten van de broden uit deze reis. Leuk ook om wat zoete broodjes terug te zien komen zoals de Tropéziennes en de berlinerbollen. Zijn het de recepten van de bakkers die Robèrt ontmoet? Nee.. maar met  de recepten van een meester boulanger komen ze vast dichtbij!
 
Na de ‘landen’ deelt Robèrt in het laatste hoofdstuk ‘de basis’ een beknopte uitleg over ingredienten als bloem, gist, desem maar ook meer over kneden, rijzen en bakken.
 
In de aflevering waar Robèrt in Oostenrijk de beroemde kaiserbrötchen gaat bakken stond ik versteld van de manier waarop deze geknoopt worden. Naïef misschien, maar eigenlijk dacht ik dat dit met een stempel ging die ik met enige regelmaat in de bakwinkel twijfelend weer terug leg. Hoewel ik deze broodjes graag mee neem wanneer ik even over de Duitse grens wat boodschappen doe, wist ik niet dat dit eigenlijk uit Oostenrijk komt. Het recept staat dan ook in het boek en ik ga deze binnenkort zeker proberen te bakken. 
 
Review: Brood, op ontdekkingsreis met Robèrt van Beckhoven | HandmadeHelen
 

Layout en fotografie

De foto’s in het boek vind ik prachtig. Ze zijn simpel, waardoor ze het verhaal vertellen en het brood de hoofdrol geven. Van alle prachtige foto’s tijdens de reis, tot de foto’s bij de recepten, ik ben er dol op! Ook qua layout past het  voor mij helemaal bij het programma wat te zien was op MAX. 
 
Ieder recept is voorzien van een duidelijke ingrediënten lijst en de werkwijze is in alle fasen duidelijk omschreven. Hoewel ik niet denk dat dit boek voor de beginnende broodbakker is, denk ik zeker dat het een mooi verlengstuk is van zijn voorgaande boeken. De Meesterlijk brood reeks geeft voor een beginnende bakker iets meer tips en houvast.
Review: Brood, op ontdekkingsreis met Robèrt van Beckhoven | HandmadeHelen
 
Benieuwd naar het boek? Bekijk een inkijkexemplaar hier. Het boek kost €19,90 en voor dit geld krijg je een hardcover boek met 176 pagina’s. Hierin vind je 38 recepten, prachtige verhalen en goede baktips.
 

Met dank aan Kick uitgevers voor het toesturen van een recensie exemplaar,
Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.