Review: Francis bakt en kookt huis

Ken je Francis nog? In 2016 deed ze mee aan Heel Holland Bakt, waar ze met haar Aussie roots de meest heerlijke baksels aan de jury presenteerde. Stiekem was ik toen al fan, hoe tof is het dan ook dat ze inmiddels haar eigen boek ‘Francis bakt en kookt huis’ heeft?
 
Het hele boek voelt vertrouwd. Wat mij betreft is dit dan ook een boek wat iedere generatie doorgegeven zou kunnen worden. Degelijk, goede recepten en een beetje het gevoel van een jaren 80 kookboek op de meest postieve manier die je maar kunt bedenken. Bij ieder recept en iedere foto denk je, wauw daar heb ik zin in! Dat wil ik maken! Van heerlijke bak recepten, tot maaltijden en lekkere snacks. Lekker thuis koken en daarna samen met familie of vrienden genieten hiervan.
Francis bakt en kookt huis

Francis kookt en bakt thuis

Het boek is goed opgedeeld in diverse hoofdstukken, waarbij zowel het bakken als koken aan bod komt. Met haar Australische en Indische roots vind je dan ook heerlijk recepten voor maaltijden en desserts, maar ook voor taart en koekjes.
 
Het boek start met een hoofdstuk handig en een hoofdstuk ´favs´. Hierin vindt je handige tips en favoriete keuken tools die Francis graag gebruikt. De recepten beginnen met het hoofdstuk starters. Hierin vind je recepten voor voorgerechten die qua stijl van koken erg uiteen lopen. Na dit hoofdstuk krijg je klassieke hoofdgerechten, waarbij de titels meteen iets oproepen. Zelf kijk ik bijvoorbeeld graag naar de Australische versie van Masterchef, waarbij je vast wel eens gehoord hebt van apricot chicken en cottage pies. Het kook deel eindigt met (decadente) desserts, waarbij de Pavlova en de after eight mousse zeker niet mogen ontbreken!
 
In het hoofdstuk zoet krijg je van Francis recepten voor o.a. rocky road, Monte Carlo’s, melting momens en natuurlijk Lamingtons! Na dit hoofdstuk volgt een hoofdstuk vol hartige recepten. Met recepten voor loempia’s, pangsit en bapao stijl broodjes zie je wat meer de Indische kant van Francis, desalniettemin klinken de recepten hemels! Ook leuk is dat Francis de bowlfood laat terugkomen in een speciaal hoofdstuk. Natuurlijk kan een hoofdstuk ‘outdoors’ niet ontbreken. Hoewel je misschien denkt aan de BBQ, vindt je hier vooral recepten die je op een zonnige dag buiten met elkaar kan eten.
 
De laatste twee hoofdstukken bevatten basis recepten en recepten die gewoon fijn zijn om te hebben. Denk hierbij aan een goed biscuit recept, lemon curd of lekkere chutneys.
Francis bakt en kookt huis

Layout en fotografie

Zoals ik al eerder zei, geeft het boek een vertrouwd gevoel. Ieder recept heeft mooie full color pagina grootte foto’s met hier en daar wat sfeer foto’s tussendoor. Je krijgt een goed beeld van het eindresultaat, waarbij je meteen uitgenodigd wordt om zelf aan de slag te gaan. 
 
Ieder recept wordt door Francis ingeleid met een verhaal of waar het idee vandaan komt. Dit maakt het boek erg persoonlijk, waar ik stiekem toch wel van hou. De ingrediëntenlijst wordt duidelijk opgedeeld in de onderdelen die het recept bevat en ook staat boven ieder recept voor hoeveel personen het is, wat de voorbereiding kost en wat de koeltijd is. De recept uitwerking is per stap, hoewel dit erg duidelijk is had dit van mij ook wel in verhaalvorm gemogen. 
Francis bakt en kookt thuis
Benieuwd geworden? Het boek is o.a. hier te koop voor €24,95. Voor dit boek krijg je een hardcover boek. Naast de recepten krijg je van Francis handige tips en geeft ze je een compleet boek waarmee je familie en vrienden iedere keer weer kunt verassen met wat lekkers. 
 

Met dank aan Aerial uitgeverij voor het toesturen van dit boek.
Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.