Review: Meer meesterlijk brood

Vorig jaar september deelde ik met jullie het eerste boek ‘meesterlijk brood‘ van Robèrt van Beckhoven. Wanneer je dit boek in je kast hebt staan als thuis broodbakker zul je gedacht hebben dat er veel informatie nog niet besproken was. Dat vond Robèrt ook en sprak bij de lancering van zijn eerste boek, al snel over een tweede deel. Hij schrijft dan ook heel eerlijk in dit boek, dat hij het erg moeilijk vind om zichzelf zo te beperken, omdat hij graag al zijn kennis met mensen deelt. In minder dan een jaar kwam het tweede deel al uit! Met zijn (aanstekelijke) passie voor brood was dit natuurlijk te verwachten. Zeker een welkome aanvulling in je boekenkast wanneer je van brood bakken houdt!
 
Het boek bevat minder recepten dan het eerste deel, maar er wordt wel veel gewerkt met stap voor stap foto’s. Iets wat voor mij een echt pluspunt is. Stap voor stap zie je op iedere foto hoe de techniek in zijn werk gaat, waardoor je daadwerkelijk een beeld kan vormen. Geschreven tekst kun je immers op zoveel manieren interpreteren. 
Cover meer meesterlijk brood

Hoe werkt het boek

Het boek meer meesterlijk brood bestaat uit vier hoofdstukken, waarbij hoofdstuk 1 wederom de basis is. Naast tips over het brood bakken staat Robèrt dit keer ook wat langer stil bij de ingrediënten en het verschil hierin. Deze basis uitleg verschilt van de uitleg in het eerste boek en is ook een goede aanvulling. Zo legt Robèrt nogmaals het maken van een zuurdesem uit en was deze uitleg wat mij betreft duidelijker dan in het eerste boek.
 
Hoofdstuk 2 gaat over ‘getoerd gerezen deeg’. Hier vind je recepten voor bijvoorbeeld croissants, waarbij je natuurlijk het bladerdeeg (wat je moet toeren) zelf gemaakt hebt. Een heerlijk verwen hoofdstuk voor die speciale ontbijtjes.  Meer meesterlijk brood impressie
Hoofdstuk 3 spitst zich toe op de gelegenheidsbroodjes voor de feestdagen. Zo maakt Robèrt een mooi bloembrood en mijn (nu al) favoriet, brood met pepernoten! Hier thuis weten ze nu dus al wat we op 5 december eten als traktatie! Met het recept voor een stol voor de kerstdagen en broodjes voor Pasten kun je hier vast genoeg inspiratie vinden om iets bijzonders op tafel te toveren. Al kun je ook altijd je eigen vormen maken natuurlijk!
Meer meesterlijk brood stap voor stap

Zoet brood

Het laatste hoofdstuk is mijn favoriet. Brioche! Een heel hoofdstuk over dit heerlijke zoete brood, waar je mij
 ´s nachts wakker voor mag maken. Ik zeg wel brood, maar volgens mij valt dit stiekem binnen categorie patisserie. Naast een ‘gewoon’ brioche, bijvoorbeeld in de vorm van een roosje, maakt Robèrt ook een hartige variant en laat hij je hierin diverse variaties zien. Ik weet in ieder geval wat ik dit najaar aan hartige broden wil gaan proberen!
 
Robèrt stimuleert je met dit boek om zelf creatief aan de slag te gaan met zijn basisrecepten en om de lat qua brood bakken wat hoger te leggen.  Natuurlijk zijn er ook bij dit boek nieuwe filmpjes te vinden bij bepaalde technieken op de website van ‘meesterlijk brood‘. 
 
Grafisch gezien sluit het boek naadloos aan bij deel 1. Een stijl die goed bij het bakken van brood past. Er staan geweldige grote full color foto’s in van alle recepten en her en der staan nog wat handige tips en opmerkingen van Robèrt.
Robert aan het werk meer meesterlijk brood
Alleen al bij het doorbladeren werd ik enthousiast! Ben je ook enthousiast geworden? Via onderstaande link kom je op de pagina voor het meer meesterlijk brood op  bol.com waar je een exemplaar gedeeltelijk kunt inkijken.
 
[bol_product_links block_id=”bol_55e421ccc1cb2_selected-products” products=”9200000040709920″ name=”meer meesterlijk brood” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]
 
Met dank aan uitgeverij Unieboek / Het Spectrum voor het toesturen van een digitaal recensie-exemplaar en foto’s uit het boek om in dit bericht bij te voegen. 
Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.