Review: The cardamom trail

Dat ik een liefhebber van ‘The Great British Bakeoff’ ben steek ik niet onder stoelen of banken. Dat het straks vanuit Nederland niet meer te volgen is, omdat het van zender verhuist vind ik dan ook verschrikkelijk! BBC is goed te ontvangen, maar het commerciële channel 4 helaas niet. In 2014 deed Chetna Makan mee aan the GBBO. Met haar oosterse invloeden en specerijen, viel ze op met haar bijzondere combinaties. Vorig jaar vond ik haar youtube kanaal, waarin ze naast baksels ook heerlijke gerechten laat zien. Toen ze haar boek aankondigde was ik meteen enthousiast!
 
Al maanden stond dit boek op mijn wishlist, ik stond zelfs op het punt het mee te nemen vanuit London toen ik het in een kookwinkel zag liggen. Enthousiast bladerde ik het boek door, maar nam het niet mee… Stiekem had ik wat spijt maar uiteindelijk had ik me natuurlijk aan het gewichtslimiet van mijn handbagage te houden. Op Amazon UK kwam ik dan ook het boek tegen, in mijn mandje en bestellen maar! Goed nieuws trouwens, op Chetna haar Facebook pagina zag ik dat er ook een Nederlandse variant in de schappen zal liggen!
Review: The cardemom trail | HandmadeHelen

Hoe werkt het boek

Het boek bestaat uit 6 hoofdstukken waarin zowel zoet als hartig wordt gebakken. De rode draad in het boek zijn de kruiden die Chetna gebruikt in al haar baksels. Met haar roots in India, zijn smaken als kardemom, chai, kaneel, pistische en fenegriek niet weg te denken. Hoewel je veel baksels in het Westerse bakken ook terug vind, hebben ze allemaal hun eigen oosterse twist.
 
Chetna begint met cakes, een van mijn favorieten is de taart die je op de voorkant van het boek ook ziet staan. Hoewel hij wat simpel lijkt, klinken de smaken hemels in een taart. 
 
Veel recepten zul je herkennen en ook meteen zien wat de twist is. Zo ben ik erg benieuwd naar de chai massala baklava. Twee unieke werelden die in dit dessert samen komen klinkt erg interessant!
 
Het hoofdstuk brood heeft o.a. recepten voor naan en pita’s. Baksels die ik al eeuwen op mijn ’to bake’ lijstje staan. Met de recepten van Chetna durf ik het zeker weten aan om ze te proberen. 
Review: The cardemom trail | HandmadeHelen

Layout en fotografie

Chetna neemt in het boek ook de moeite om je meer over de verschillende kruiden en specerijen te vertellen die ze veel gebruikt. Neem bijvoorbeeld onderstaande pagina, waarin het kruid fenegriek wat duidelijker wordt. Ik kende het wel van bijvoorbeeld kaas, maar had nog niet bedacht er ook mee te kunnen bakken.
 
De fotografie en layout van het boek stralen voor mij eenheid uit. Het is een stijl waar ik erg van hou en waar ook weer de invloeden van het oosten terug komen. De baksels krijgen echt de hoofdrol en de rest is bijzaak.
Review: The cardemom trail | HandmadeHelen
Via bol.com zag ik dat het Nederlandse boek inmiddels te bestellen is en ook kun je de Engelse variant (die ik in mijn bezit heb) te bestellen is. Een stuk minder omslachtig dan het bestellen via Amazon!
 
Het Nederlandse boek vind je hier, voor €25 euro.
Het Engelstalige boek vind je hier, voor €20 euro.
 

Print Friendly, PDF & Email
One Response to “Review: The cardamom trail”
  1. Anne-Marie says:

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.