Tapenade broodjes

Er zijn van die recepten die je keer op keer blijft maken, omdat ze eigenlijk geen veranderingen nodig hebben. Dat heb ik met mijn tapenade recept, die ik jaren geleden al eens met jullie deelde. Toen ik het boek ‘Rutger Bakt’ een recept voor tapenade broodjes voorbij zag komen wist ik dat ik mijn eigen recept hier in ging verwerken. 
 
Het deeg is qua ingrediënten, textuur en werkbaarheid iets anders dan mijn favoriete recept voor zoete broodjes. Toch is het erg luchtig en lijkt het bijna op dat van de witte bollen die je bij de bakker vindt. Ik ga ook zeker met dit recept voor brood wat experimenteren om te zien wat voor heerlijks ik er nog meer mee op tafel kan zetten.
Tapenade broodjes | HandmadeHelen

Wat heb je nodig:

– 500 gram tarwebloem
– 9 gram instant gist
– 20 ml olijfolie
– 40 ml melk (ik nam volle)
– 280 ml lauwwarm water
– 10 gram zout
Voor de vulling
Tapenade (ik nam mijn eigen gemaakte, 1x het recept is voldoende voor de rolletjes)
– Geraspte kaas (ik nam jong belegen)
 

Bereidingswijze

Net als mijn zoete rol broodjes, maak ik dit deeg het liefst in mijn broodbakmachine. Het krijgt daar goed de kans om te rijzen, plus ik heb er weinig omkijken naar. Voeg voor het gebruik van een broodbakmachine alle ingrediënten in de bak hiervan en zet hem op je deegprogramma. Laat het ongeveer een uur rijzen, tot het in volume verdubbeld is.
 
Werk je met deeg liever met een staande mixer of met de hand, meng dan alle ingrediënten en laat het minimaal 10 tot 15 minuten kneden tot een soepel deeg. Wanneer je een vliesje kunt maken van het deeg is het voldoende gekneed. Laat het dan minimaal een uur rijzen in een afgedekte kom, tot het in volume is verdubbeld.
 
Vet ondertussen alvast een muffin of cupcake blik in, of een 26cm springvorm wanneer je de rolletjes liever in één bakpan bakt. Maak dan de tapenade zoals in de ingrediëntenlijst gelinkt. Breng hem met zout en peper goed op smaak, zodat je dit straks ook in je broodje terug proeft.
 

Tweede rijs en bakken

Wanneer het deeg de eerste rijs heeft gehad, leg je het deeg op een licht ingevette werkplek. Rol en trek het deeg voorzichtig uit tot het ongeveer 50×30 cm en bestrijk deze lap met de tapenade. Neem ook de randjes goed mee, je wil overal de tapenade kunnen proeven. Rol het deeg vanaf de lange zijde op, zodat je een rol van 50 cm lengte overhoudt. Snij het daarna in 12 gelijke stukken, die je in de cupcakevorm of bakvorm legt. Laat dit nog zo’n 45 minuten rijzen. Zelf leg ik over mijn vorm het liefst twee pedaalemmer zakken, zodat er geen lucht bij komt en de temperatuur mooi stabiel blijft. Verwarm ongeveer een kwartier voor het einde van de rijstijd de oven voor op 220 graden Celsius.
 
Bak de broodjes in zo’n 15 tot 20 minuten gaar, op 220 graden Celsius in het midden van de oven. Laat de broodjes een minuut of vijf in de bakpan staan, voor je ze lost en op een rooster af laat koelen. Een beetje warm is dit brood op zijn lekkerst, maar ook koud smaakt het erg goed! Bewaar de broodjes luchtdicht, wanneer je ze niet direct wil eten.
 
Print Friendly, PDF & Email
2 Responses to “Tapenade broodjes”
  1. Lianne says:
    • HandmadeHelen says:

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.