Review: Zalig zoet

Met nog een paar weken te gaan voor het Pasen is, is het het juiste moment voor dit boek! Het bakboek Zalig Zoet richt zich op baksels en de weetjes bij feesten en heiligen. Ieder land heeft natuurlijk zijn eigen tradities, gewoonten en baksels. Opvallend vond ik het dan ook, dat er vooral brood gebakken wordt door de eeuwen heen bij dit soort dagen. 
 
Vanuit de vraag welke baksels bij onze feestdagen en horen en waarom, is Vanessa Koppen aan de slag gegaan. Van oorsprong is zij jurist, maar met haar passie voor koken, eten en schrijven vind je haar ook op andere (food)blogs, zoals Lekker Tafelen en Ad Rem. Ook heeft ze haar eigen website Sacré Cuisine, geeft ze lezingen en heeft ze een klein cateringsbedrijf. 
Zalig Zoet

De inhoud

Het boek is een paperback boek, met een inhoudsopgave wat als overzicht fungeert voor alle recepten. Het kiezen vanuit de inhoudsopgave wordt je makkelijk gemaakt, naast de titel vind je hier ook een kleine foto die je meteen een beeld geeft. Overigens bestaat het boek niet zo zeer uit hoofdstukken, maar is het op chronologische volgorde van feesten en heiligen ingedeeld, waarbij je over ieder nieuw feest en heilige tekst en uitleg krijgt. Naast recepten vind je in het boek dus ook veel achtergrondinformatie en interessante feiten over de baksels en hun oorsprong.
 
Wat me opvalt is dat er vooral veel brood wordt gebakken, er staan slechts een handjevol andere recepten in. Toch ben ik erg benieuwd naar de koekjes op de voorkant, deze staan dan ook zeker op mijn baklijstje. Daarnaast beperkt Vanessa zich niet alleen tot Nederlandse recepten, maar komen er uit diverse landen recepten voor. Sommige van deze recepten zijn het zelfde, al heten zij anders. Zo is er bijvoorbeeld het recept voor broodhaantjes. Bekend in Nederland, maar ook zeker bekend in Duitsland.
Zalig Zoet inhoudsopgave

Overzichtelijke pagina’s

Wanneer je kijkt naar de opbouw van de recepten, ze je dat er gekozen is voor een overzichtelijke balk met o.a. de ingrediënten, moeilijkheidsgraad van het recept en wordt ook de wachttijd, bereidingstijd en voorbereidingstijd duidelijk vermeld. De recepten zijn voorzien van full size foto´s, die een goede weergave geven van het eindresultaat. 
 
Iets wat overigens niet in alle recepten voorkomt is het formaat van je bakvorm. Dit vind ik een minpuntje, bakken is een preciesie werkje, waarbij het ook prettig is om te weten wat het beste formaat bakvorm is. 
United states of cakes
Zalig Zoet is een fijn en interessant boek, zeker wanneer je het bakken rondom feestdagen en de oorspronkelijke recepten en verhalen hierover wil weten. Met dit boek in je kast ben je in staat om iedere feestdag of dag van een heilige iets speciaals en passend op tafel te zetten. De recepten variëren van eenvoudig tot ingewikkeld en alles wordt goed stap voor stap uitgelegd. Zalig Zoet kost 19,95 en heeft 176 bladzijdes.
 
[bol_product_links block_id=”bol_56da170e90a6f_selected-products” products=”9200000045783306″ name=”zalig” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]
 
Met dank aan Forte Culinair voor het toezenden van dit boek.
Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.